5 razloga zašto trebate svaki dan jesti bademe

Bademi su ustvari sjemenke, a ne orašasti plodovi, no bez obzira na njihov naziv, oni su izuzetno zdrava namirnica koja ima razne zdravstvene primjene – od zdravlja srca do održavanja optimalne tjelesne težine

Bademi u prehrani

Postoje dva glavna tipa – slatki badem i gorki badem. Slatki bademi su ono što se uobičajeno jede, dok se gorki bademi upotrebljavaju u proizvodnji bademovog ulja ili kao aroma u hrani i likerima poput amaretta.

Porcija od 70 grama (četvrtina šalice) badema sadrži 5 grama proteina (visoka vrijednost), 4 grama ugljikohidrata, 11 grama masti (visoka vrijednost) te 3 grama prehrambenih vlakana, što ih čini hranom s niskim glikemijskim indeksom.

Budući da imaju visok udio masti, bademe je potrebno pravilno čuvati kako se ne bi ukiselili – idealno bi bilo u ljuskama te na hladnom mjestu u čvrsto zatvorenom spremniku bez izloženosti svjetlu. Masti su uglavnom mononezasićene, što ih čini korisnim mastima.

Bademi su izvrstan izvor mangana i bakra, esencijalnih kofaktora važnog antioksidacijskog enzima superoksid-dismutaze, koji sprečava oksidacijsko oštećenje (slobodnim radikalima) mitohondrija, tvornice energije u stanicama. Osim toga, bogati su riboflavinom (vitaminom B2), što ih čini važnim za proizvodnju energije u srcu i mišićima te pomažu reciklirati glutation, još jedan važan antioksidans u mitohondrijima.

Bademi su izvrstan izvor vitamina E, biotina i bakra, te dobar izvor molibdena, magnezija, kalija i fosfora. Koža badema također je bogata nutrijentima: obiluje protuupalnim flavonoidima u jedinstvenoj kombinaciji, koja – u spoju s vitaminom E koji se nalazi u mesnatom dijelu badema – pruža značajnu antioksidacijsku i protuupalnu potporu te ima važnu ulogu u sprečavanju oksidacije LDL-a (za 52,5 posto).

Zdravstveni učinci

1. Srčano-žilni sustav

Visoke razine antioksidansa u bademima djeluju kardioprotektivno. Nekoliko studija pokazalo je da osobe koje jedu orašaste plodove (uključujući bademe) najmanje četiri puta tjedno imaju 37 posto manji rizik od razvoja koronarne bolesti srca u odnosu na osobe koje ih konzumiraju rijetko.

Pokazalo se i da bademi pomažu u smanjenju razine rizičnog čimbenika za kardiovaskularne bolesti, C-reaktivnog proteina (CRP), koji je važan pokazatelj upalnog zbivanja te mogući okidač ateroskleroze. Bademi su se, u kombinaciji sa zdravom prehranom, pokazali podjednako učinkoviti u snižavanju razine CRP-a kao statini. Istraživanja su pokazala da bademi spuštaju razinu CRP-a u ovisnosti o dozi.

2. Snižavanje razine kolesterola

Bademi posjeduju učinak smanjenja razine kolesterola, snižavajući povišene vrijednosti LDL-a (lipoproteini male gustoće) za do 12 posto, uključujući sdLDL, koji se povezuje s kardiovaskularnim rizikom. Antioksidacijski učinak vitamina E također je važan, a kalij i magnezij neophodni su za održavanje normalnog krvnog tlaka i rada srca. Pokazalo se i da bademi pomažu održati zaštitne razine HDL-a (lipoproteini velike gustoće).

3. Sprečavanje stvaranja žučnog kamenca

Podaci o prehrani prikupljeni na preko 80.000 žena tijekom 20 godina pokazali su da je kod žena koje jedu najmanje 30 grama orašastih plodova tjedno rizik od razvoja žučnih kamenaca snižen 25 posto. Slična razina prevencije stvaranja žučnih kamenaca izmjerena je i kod muškaraca.

4. Dijabetes i metabolički sindrom

Istraživanja su pokazala da bademi snižavaju porast razine glukoze u krvi nakon obroka. Jedna je studija pokazala da jedenje badema uz obrok visokog glikemijskog indeksa dovodi do znatnog smanjenja glikemijskog indeksa cjelokupnog obroka, što se očituje smanjenjem porasta razine šećera u krvi nakon jela. Smanjenje glikemijskog indeksa tim je veće što se više badema pojede.

5. Gubitak tjelesne mase – smanjenje rizika od debljanja

Rezultati istraživanja pokazali su da prehrana obogaćena bademima, oskudna kalorijama, s visokim udjelom mononezasićenih masti, može pomoći osobama s prekomjernom tjelesnom masom smršavjeti učinkovitije nego prehrana oskudna kalorijama, a bogata složenim ugljikohidratima.

Nakon šest mjeseci, kod osoba koje su jele hranu obogaćenu bademima izmjereno je 62-postotno smanjenje tjelesne mase i indeksa tjelesne mase (BMI), 50-postotno smanjenje opsega struka te 56-postotno smanjenje udjela tjelesne masti u odnosu na skupinu koja je konzumirala jednaku količinu kalorija. Kod oboljelih od šećerne bolesti, 96 posto ih je uspjelo smanjiti dozu lijekova za dijabetes.

Izvor: wellbeing.com.au

Tena Ožegić

Ostali članci