Zašto je važno pravilno nasjeckati luk i češnjak?

Samo kada pravilno nasjeckamo i pripremimo ove zdrave namirnice koje su temelj mnogih jela požnjet ćemo najviše benefita ljekovitog lukovičastog povrća

Luk i češnjak te druge srodne vrste poput vlasca i poriluka, obiluju sumporom koji u organizmu ima niz važnih funkcija. Sumpor je sastavni dio kože, kose i noktiju te vezivnih tkiva i hrskavica. Također je i svojevrstan “istjerivač“ štetnih tvari i mikroba koji izazivaju infekcije. Ujedno sumpor pridonosi ravnoteži tlaka, masnoća i šećera u krvi.

Alicin, aliin i ajeon najpoznatiji su sumporni spojevi u lukovima. Osim što su ljekoviti, daju im karakterističan ljuti okus i miris. Kako biste “oslobodili“ što više sumpornih spojeva iz češnjaka ili neke druge vrste luka, narežite ga ili nasjeckajte te ostavite da odstoji najmanje 5 minuta, a najbolje 10 minuta prije konzumiranja odnosno pripreme jela. Naime, rezanjem lukova otpuštaju se enzimi pomoću kojih se stvaraju sumporni spojevi.

Što je luk sitnije izrezan, stvara se više ljekovitih sumpornih spojeva. To ćete ih više očuvati, što ih manje izlažete toplini – stoga, po mogućnosti, ostavite luk u svježem obliku ili ga samo minimalno termički obradite pri spravljanju jela.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci