Zašto je maslinovo ulje tako zdravo?

Svaki zagovornik zdrave prehrane na popisu najvažnijih namirnica spomenut će maslinovo ulje. Doznajte čemu duguje svoju slavu, ali i kakve predrasude se s njime povezuju

Već milenijima poznato kao lijek

Drvo masline poznato je već 7000 godina i spada među prve biljke koje je čovjek počeo uzgajati. Oduvijek se smatralo da je drvo masline u izravnoj vezi s božanskim, pa se zato sadila u portama crkava. Stari Grci i Rimljani sadili su je u znak poštovanja prema precima. Teoretski gledano, stablo masline moglo je svjedočiti životima vaših predaka daleko u prošlost jer može dosegnuti starost i od 2000 godina!

U mediteranskim zemljama maslinovo ulje već je milenijima izvor zdravlja. Utvrđeno je oko 1000 aktivnih spojeva koji se nalaze u maslinama. Među njima su i oni koji razrjeđuju krv i sprječavaju bolesti srca i krvnih žila. Maslinovo ulje posebno se preporučuje osobama koje imaju povišene masnoće u krvi jer snižava loš kolesterol, a istovremeno potiče povećanje onog dobrog, HDL kolesterola. Osim toga, stanične membrane tijela koriste se njegovim sastojcima kako bi postale stabilnije i otpornije na napade slobodnih radikala. Zbog dragocjenih polifenola to je ulje prirodni antioksidans koji ljudski organizam gotovo potpuno iskorištava. To znači da vrijedi kupiti dobro i kvalitetno maslinovo ulje.

Kako odabrati pravo ulje?

Ali kako biti siguran da je ulje određenog proizvođača ono pravo? Proizvodnja maslinovog ulja, barem onoga koje se pakira i stavlja na police trgovina, pod dobrom je kontrolom. Gotovo potpuno možete biti sigurni da je svako ulje na kojemu piše ekstradjevičansko, ali pritom ima i odgovarajuće visoku cijenu, kvalitetno.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje dobiva se hladnim, mehaničkim cijeđenjem maslina. Iako poštuju ono na što ih obvezuje etiketa „ekstradjevičansko“, a to je mehaničko, hladno prešanje, mnogi proizvođači u utrci za profitom masline prethodno tretiraju kemikalijama kako bi ih omekšali i osigurali učinkovitiju ekstrakciju ulja. Po svemu sudeći, to su oni proizvođači čija ulja nose etiketu „ekstradjevičansko“, a istovremeno su vrlo jeftina. Stoga pazite li na zdravlje, birajte ona malo skuplja.

Prženje, pirjanje na maslinovu ulju ili samo za salate?

Ekstradjevičansko maslinovo ulje idealno je za salate i blaga pirjanja. Postoje mnoge nedoumice oko prženja na maslinovom ulju, a u nas je uvriježeno mišljenje da je ono štetno. Međutim, iako će toplina uništiti mnoge vrijedne sastojke, mnogi se stručnjaci slažu da prženje nije štetno, pod uvjetom da se ne zagrijava do temperature na kojoj se ulje počinje dimiti. Tada se njegovi sastojci raspadaju.

Kvalitetno ulje može se prepoznati po mirisu i okusu koji trebaju biti izražajni, s aromom voća ili sijena. Uvriježeno mišljenje da maslinovo ulje mora imati neugodan miris kako bi bilo „pravo“ netočno je. Kvalitetno maslinovo ulje mora imati izražajan miris, ali to ne znači da treba biti oporo. Takvo ulje zapravo je užeglo, propalo je od stajanja na suncu i neupotrebljivo. Maslinovo ulje je osjetljivo na svjetlost pa zato treba birati ono koje se čuvalo u tamnim bocama. Dobra je ideja držati ga u hladnjaku. Iako će promijeniti strukturu, postati gušće i zamutiti se, bit će bolje očuvano nego ako stoji na svjetlosti i pokraj izvora topline.

Zelene i crne masline

I na kraju, ne zaboravimo masline od koji se ova dragocjenost dobiva. Masline posjeduju jednake sastojke dobre za zdravlje kao i maslinovo ulje, no valja imati na umu visok udio soli koja se upotrebljava za konzerviranje. Stoga nije na odmet isprati masline prije jela i suzdržavati se od većih količina ako imate problema s visokim tlakom. Zelene i crne masline jednako su zdrave i odabir ovisi samo o ukusu. Crne masline zapravo su isto što i zelene, samo što su sazrele na drvetu pa su mekše i manje gorke.

Nikola Pešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci