Voda - u čemu nam sve pomaže

Voda je, uz kisik, najvažniji čimbenik za održavanje ljudskog života. Naše tijelo sastoji se od 75 posto vode i bez nje ne možemo preživjeti dulje od tjedan dana – važna je za rad svake stanice i organa

Za dug i zdrav život unosite najmanje dvije-tri litre vode na dan. Ujutro natašte popijte litru mlake vode s limunovim sokom, što će potaknuti unutarnje čišćenje tijela, a tijekom dana uzimajte svaka dva sata po 2-3 dl vode. Ponekad se signali žeđi krivo protumače kao iznenadni napadaji gladi pa posežemo za hranom umjesto za vodom. Kada osjetite te signale, prvo popijte veliku čašu vode, pričekajte 20 minuta pa onda razmislite jeste li uistinu gladni.

Današnja znanost govori nam da voda ima moć pamćenja i prenošenja informacija. U alternativnim terapijama koristi se za (samo)izlječenje. Svaki put prije nego što počnete piti vodu, položite oba dlana iznad čaše te iz dubine srca i duše zaželite nešto pozitivno za sebe – to može biti poboljšanje zdravstvenog stanja ili odnosa s kolegama na poslu. Zamislite kako energija iz vašeg srca struji kroz ruke i dlanove i puni vodu. Ta voda postaje eliksir programiran upravo za vas.

Nekoliko puta ponovite afirmaciju i polako, mućkajući u ustima svaki gutljaj, popijte vodu. Dok je pijete, osjetite njezine dobrobiti u cijelom tijelu, kako sve stanice napaja pozitivnom energijom. Ovako možete dobrim željama pomoći i drugima da ozdrave.

Svakodnevno održavanje higijene nemojte pretvoriti u monotonu rutinu – neka ti trenuci budu meditativni. Tuševi i kupke pomažu odagnati cijeli niz zdravstvenih problema, poput artritisa i reumatizma (topli tuš) te visokog krvnog tlaka (hladni tuš). Osvijestite to! Osvijestite svaku kap vode koja padne na vašu kožu i njezin učinak na tijelo i um. Toplina smiruje i uspavljuje tijelo, dok ga hladnoća razbuđuje. Voda ima posebne moći u uklanjanju stresa i pomlađivanju tijela, smiruje pluća, srce, želudac i endokrini sustav.

Dok se tuširate, zamislite kako mlaz vode ispire s vas sve negativnosti (bolove, napetosti i brige) te vam daje snagu za nove pothvate. Večer je najbolje doba za tople opuštajuće kupke koje pomažu da brzo utonete u dubok i miran san.

Slobodne trenutke iskoristite za šetnje uz vodu. Samo bivanje uz vodenu površinu (bila ona stajaćica ili tekućica) smiruje um te pobuđuje u nama pozitivne i kreativne kvalitete. Za vrijeme šetnje zastanite nekoliko minuta, u mislima se prepustite energiji vode, neka vaše misli prate njezino kretanje, neka vaše kretnje postane poput njezina, osluhnite njezine zvukove.

Uz duboko polagano disanje, pošaljite u mislima kroz tu vodu u prirodu svoje želje i molitve te, nadasve, zahvalite joj što postoji. Ona će vam uzvratiti zdravljem i dugovječnošću.

Željka Ciganović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci