Utjecaj mora na zdravlje i imunitet

Antiseptičko djelovanje morske soli, liječenje pluća i poboljšanje imuniteta samo su neki od darova na kojima možemo zahvaliti moru

Antiseptičko djelovanje

Znanost i medicina i dalje pokušavaju otkriti točnu ulogu soli u održavanju ljudskog zdravlja. Krv, znoj i suze sadržavaju sol. Istodobno, i koža i oči zaštićeni su od mnogobrojnih zaraznih klica upravo antibakterijskim učincima soli. Zbog svojih antiseptičkih svojstava morska sol pomaže u zacjeljivanju rana, ali i u odstranjivanju zubnog plaka, koji može uzrokovati upalu desni i karijes. Po svojim dobrobitima nadaleko je poznata sol Mrtvog mora, no i sol našega čistog i prekrasnog Jadrana visoko je cijenjena.

Ništa nas ne obnavlja kao more

Dišni putovi i prehlade

Grgljanje slane vode čini nas zdravijima tijekom sezone prehlada i gripa. Slana otopina može izvući višak tekućine iz upaljenih tkiva grla, smanjujući bol. Također, kapanjem morske vode u nos ili izvođenjem jal netija (jogijske tehnike čišćenja nosnih kanala), pročistit ćemo gornje dišne putove te nećemo patiti od problema sa sinusima. Samo udisanje morskog zraka ili para morske vode pomaže kod bronhitisa i sinusitisa jer potiče izlučivanje sluzi, sprečava upale, smanjuje iritacije koje uzrokuju kašalj, čisti membrane sluznice te proširuje dišne kanale.

U čemu je tajna odmora na moru?

Imunitet

Na Sveučilištu Pisa u Italiji profesor Riccardo Izzo utvrdio je 2007. godine sa svojim kolegama kako cherry rajčice koje se zalijevaju razrijeđenom morskom vodom narastu veće i sadržavaju veću količinu antioksidansa (primjerice vitamina C i E) nego rajčice zalijevane običnom vodom. Isto istraživanje tvrdi kako konzumiranje rajčica zalijevanih morskom vodom povećava sposobnost tijela da se bori s bolestima osrčja te rakom.

Pola sata plivanja kao tri dana detoksa

Čarolija morske vode dokazuje se i njenom moći aktiviranja našeg mehanizma za samoiscjeljenje te jačanja obrambenog sustava. Otvarajući pore kože, dopušta našem tijelu da upije morske minerale i na taj nam način pomaže u izbacivanju toksina koji bi inače mogli uzrokovati brojne zdravstvene tegobe. Također povećava razinu kisika u krvotoku, a time i količinu korisnih elemenata koje naša krv treba kako bi se obranila od slobodnih radikala. S obzirom na to da je snažan prirodan antiseptik, znatno poboljšava moć našeg tijela da se bori protiv infekcija.

Što je najbolje, ne moramo ni prst umočiti u more kako bismo iskusili njegove blagodati. Već i sam morski zrak pun je negativno nabijenih iona koji su snažni antioksidansi. Njegovim udisanjem poboljšavamo imunitet, ali i zdravlje svake stanice tijela. Udahnute molekule zraka i ioni kroz pluća ulaze u krvotok. Uz to jod, kojim je morski zrak bogat, podržava djelovanje našega obrambenog sustava te potiče rad štitnjače.

Morska voda čisti auru

Željka Ciganović, magistra joge i savjetnica za prirodnu medicinu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci