Upute za upotrebu: Kako se sve mogu koristiti eterična ulja

Aromaterapijske metode otkriva fitoaromaterapuetkinja Ana Pavković

Eterična ulja u organizam se unose oralno, dišnim putovima tijekom inhalacije ili kroz kožu – masažom, kupkama i kompresama. Vrlo je važno koristiti visokokvalitetna ulja kako bismo bili sigurni da ćemo postići željeni efekt. O kombinacijama ulja koja se unose oralno nužno je posavjetovati se s aromaterapeutom, dok je u kombiniranju ulja za masažu ili inhalaciju dopušteno eksperimentiranje.

Aromatična kupka priprema se tako što se desetak kapi eteričnog ulja pomiješa s nekoliko žlica meda ili slatkog vrhnja, a dobivena se smjesa doda u vodu za kupanje.
Kad se priprema kupka za stopala, samo treba smanjiti količinu eteričnog ulja, te umjesto sedam, dodati pet kapi.

Aromatična inhalacija može se obaviti pomoću popularnih mirisnih lampi ili raspršivača. Ovisno o veličini prostorije, sipa se deset do dvadeset kapi eteričnog ulja u posudicu s vodom. Toplina potiče isparavanje eteričnog ulja pa njegove ljekovite i mirisne molekule ispunjavaju prostoriju.

Masaža eteričnim uljima izuzetno je djelotvorna metoda i najbrže donosi rezultate. Tada ljekovito djelovanje ulja upijamo putem kože, ali i udisanjem. Aromaterapeut priprema ulja tako što u deset mililitara baznog, kvalitetnog biljnog ulja ukapa pet kapi odabranog eteričnog ulja. U dogovoru s aromaterapeutom, ove se kombinacije mogu pripremiti i za samomasažu.

Eterična ulja koriste se i za ispiranje usta i grla, lokalno utrljavanje, ali i u sauni.
Osnovni princip u medicini glasi Primum non nocere! (Prvenstveno ne naškoditi). Kako je usporedo s njim nastao i drugi Hipokratov, antički princip, iskazan rečenicom Priroda ozdravljuje, liječnik liječi, primjenom aromaterapije možemo biti sigurni da ćemo dobiti nježnu pomoć i potporu.

Aromaterapijom protiv duhovnog nemira

15 najboljih antistresnih eteričnih ulja

Antistresne kombinacije eteričnih ulja

Ana Pavković, fitoaromaterapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci