Ulje makadamije - dobro čuvana tajna Aboridžina

Ovo vrlo ukusno ulje nekoć je australskim Aboridžinima bilo važna namirnica, a danas se uzima kao ljekoviti dodatak prehrani te u kozmetici za sljedeće namjene...

Poput melema za vrlo osjetljivu i oštećenu kožu djeluje ulje oraščića makadamije, plodova istoimene biljke koja potječe iz suptropskih šuma jugoistočne Australije, a uzgaja se i na Havajima te u Srednjoj Americi, Aziji i Africi. Ovo vrlo ukusno ulje nekoć je australskim Aboridžinima bilo važna namirnica, a danas slovi kao delikatesa. Uzima se i kao ljekoviti dodatak prehrani za uravnoteženje krvnoga tlaka, masnoća i šećera u krvi te za ublažavanje upala i alergija.

„Ulje makadamije često se koristi kao baza pri izradi pripravaka za tretiranje celulita, rozaceje te proširenih vena i kapilara. Općenito se preporučuje za njegu i masažu jer ga koža lako upija, a izvrsno je i za kosu“, ističe Biovegina savjetnica za prirodnu kozmetiku Dragana Klarić. Prema Draganinu receptu, napravite sami hidratantni piling za tijelo s uljem makadamije:

Hidratantni piling za tijelo
50 ml ulja makadamije
50 g himalajske soli
3 jušne žlice shea maslaca
2 jušne žlice suhih cvjetova lavande
15 kapi propolisa
Na laganoj vatri otopite smjesu ulja makadamije i shea maslaca na vodenoj kupelji. Maknite s vatre, dodajte himalajsku sol, cvjetove lavande i propolis pa dobro promiješajte i pohranite u suhu čistu staklenku s poklopcem. Koristite jednom tjedno tijekom tuširanja.

Napomene:
Vodena kupelj je lonac s vodom u koji se stavlja manji lončić ili staklenka otporna na visoku temperaturu u kojoj će se sastojci otopiti.
Pripravak se čuva u staklenci s poklopcem na sobnoj temperaturi.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci