Ublažite bol i upale oblozima od kupusa, kelja i vinove loze

Svježi listovi kupusa, kelja i vinove loze od pamtivijeka se u narodnoj medicini koriste kao oblozi za smirivanje upala, oteklina i boli, te za zacjeljivanje ozlijeđene kože. Uz naše savjete iskušajte i vi ovaj holistički način liječenja

Kupus

Kupus se tradicionalno preporučuje za modrice, rane, kožne upale (npr. akne, ekcemi, čirevi) i ubode insekata. Također se koristi za ublažavanje reumatskih bolova, upala mišića, proširenih vena, glavobolje i migrene. Oblozi se primjenjuju i kod probavnih tegoba, upala mokraćnog sustava, ginekoloških upala i menstrualnih tegoba te kod astme i bronhitisa. U navedenim slučajevima stavljaju se na mjesto najbliže oboljelom organu (npr. trbuh, područje bubrega, prsa).

Kelj

Kelj je u obliku obloga poželjan za ublažavanje oteklina, upala, reumatskih bolova i zubobolje te za brže zacjeljivanje ozlijeđene kože. Pomaže i u liječenju herpes zostera, a oblozi se preporučuju i oboljelima od bronhitisa i astme. Oblozi se spravljaju na isti način kao i oni od kupusa.

Vinova loza

Jednako možete pripremiti i obloge od svježe ubranih i usitnjenih listova vinove loze koji se od davnina primjenjuju kod glavobolje i boli u želucu.

Kako koristiti obloge od lišća?

Svježe listove  dobro operite i pustite da se osuše. Potom izrežite debele žile (kod kupusa i kelja) te izvaljajte listove valjkom za tijesto dok ne omekšaju i puste sok.

Lišće se može položiti izravno na bolno (odnosno ozlijeđeno) mjesto, ili se najprije može staviti u gazu ili tanku lanenu krpu, a potom na kožu, te po potrebi pričvrstiti zavojem.

Listove možete koristiti za obloge i bez prethodne obrade valjkom. Oblozi se drže na koži dok se lišće ne ugrije i „sparuši“ te se po potrebi zamjenjuju svježim.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci