Svaki dan 15 minuta na suncu - bez zaštite!

Naglo povećanje nedostatka vitamina D u općoj populaciji povezano je, među ostalim, s upozorenjima o štetnosti sunčevih zraka. Budući da pretjerano izlaganje suncu može izazvati rak kože, ljudi izbjegavaju boravak na otvorenom bez zaštitnih krema. No, iako je to posve opravdano, na taj se način povećava rizik nastanka drugih bolesti...

Ljeti je dovoljno boraviti 15-ak minuta na suncu svaki dan da bi se napunile rezerve koje odgovaraju 250 mikrograma vitamina D, što je 25 puta više od doze određene službenim preporukama. 

„Kako bismo istu količinu dobili iz drugih izvora, trebali bismo, primjerice, pojesti kilogram lososa, popiti 50 čaša mlijeka ili uzeti 50 multivitaminskih tableta“, objašnjava Šupe. Kod nedostatka sunca, u zimskoj polovici godine ili kod neredovitog izlaganja suncu preporučuje se dodatak vitamina D. Koja količina je pojedincu potrebna može se odrediti testom krvi.

Preporučeni dnevni unos vitamina D ovisi o zdravstvenom stanju i načinu prehrane, starosti, spolu, godišnjem dobu, geografskoj širini, izloženosti suncu, a obično se dnevne doze za odrasle osobe kreću od 400 do 600 IJ (internacionalnih jedinica) u zimskom razdoblju. Ponekad se količina ovog vitamina izražava i u mikrogramima – 1 mikrogram odgovara 40 IJ (internacionalnih jedinica).

Ira Mandić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci