Sredstvo protiv insekata - napravite sami

Kako biste bezbrižno uživali na plaži pod tamarisom, na proplanku ispred svojeg šatora ili na livadi uz rijeku, proučite kako se obraniti od letećih nametnika. U prirodi se nalazi lijek za sve – eterična ulja biljaka poput lavande ili ruže geranije na prirodan i nježan način otjerat će dosadne zujalice

„Na tržištu postoji mnogo proizvoda koji obećavaju sigurnu zaštitu, jednostavno nanošenje i divan miris, no većina ih sadržava spojeve za koje su istraživanja potvrdila da su štetni. Glavni sastojak proizvoda s repelentnim učinkom je tzv. DEET, koji iritira oči i kožu. Istraživanja izvještavaju o različitim reakcijama poput osipa, iritacija i čireva. Taj je spoj povezan čak i s pojedinim neurološkim problemima. Posebno su problematični proizvodi koji kombiniraju zaštitu od insekata i sunca. Da bi zaštita od sunca bila učinkovita, treba je često obnavljati, a repelentna sredstva je bolje nanositi što rjeđe“, pojašnjava Primavera Life aromaterapeutkinja iz Biovege Matilda Ivaniš Knez te preporučuje recepte za pripremu repelentnih pripravaka.

Homeopatski pripravci

Kad uzmemo u obzir posljedice koje može imati uporaba klasičnih sredstava za zaštitu od komaraca, samo od sebe nameće se pitanje alternative. Idealna zamjena su proizvodi na bazi eteričnih ulja, alkohola ili biljnih ekstrakata koje možete pripremiti sami.
A ako ne uspijete izbjeći ubod insekta, za ublažavanje neugodnih simptoma kao što su bol i svrbež možete uzeti homeopatski pripravak koji sadržava samo prirodne supstancije.
„Preporučujem lijek Allergy Relief kako bi se smanjila alergijska reakcija koja gotovo uvijek prati ubod insekta. Mjesto uboda može se namazati i kremom Calendula+, spravljenom od nevena. Za siguran godišnji odmor obratite se homeopatu koji će vam preporučiti lijek od biljaka kao što su jedić, gospina trava, vrijesak ili mala kopriva“, zaključio je dr. Darko Ropac iz Homeopatskog savjetovališta u Zagrebu.

NAPRAVITE REPELENT SAMI

Mirisni štit za kožu

100 ml biljnog baznog ulja koje
biramo prema stanju kože
12 kapi lavande
10 kapi peperminta
8 kapi ruže geranije

PRIPREMA:
U smeđoj bočici od 100 ml pomiješamo navedena eterična ulja ili mješavinu iz recepta za pripremu repelentnog spreja te dodamo 100 ml baznog ulja. Bočicu zatvorimo i blago rotiramo kako bi se sadržaj pomiješao.

Repelentni sprej za zrak

40 ml alkohola
60 ml vode
15 kapi ruže geranije
12 kapi cedra
8 kapi citronele

PRIPREMA:
U smeđoj bočici od 100 ml pomiješamo alkohol i vodu te dodamo navedena eterična ulja. Bočicu zatvorimo i prije uporabe snažno protresemo.
Za djecu iznad dvije godine predložene količine eteričnih ulja smanjite napola. Određena eterična ulja (bergamot ili anđelika) kožu čine osjetljivijom na UVA i UVB zrake pa se ne nanose neposredno prije izlaganja suncu jer bi mogla izazvati hiperpigmentaciju, baš kao i parfemi.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci