Sol kao lijek

Iako je često krivimo za nastanak zdravstvenih tegoba, sol je nužna za funkcioniranje organizma. Osim u kulinarstvu, upotrebljava se i u terapijske svrhe - istražili smo koja sve terapijska svojstva ima sol i kako djeluje slana soba

Lijek ili otrov

Hrvati dnevno u organizam unesu tri puta više soli od preporučenih vrijednosti. Prema istraživanjima, umjesto preporučenih od četiri do šest grama, u prosjeku unose 12-16 grama soli na dan. Prekomjeran unos soli rezultira razvojem bolesti kardiovaskularnog sustava, a povezan je i s razvojem karcinoma. Uz ova glasna upozorenja nije teško zaboraviti kako je sol zapravo prijeko potrebna za organizam jer sudjeluje u vitalnim procesima.

Tako, među ostalim, omogućuje prijenos živčanih impulsa, utječe na osjet okusa i mirisa, potpomaže kontrakciju mišića, održava kiselo-baznu ravnotežu u organizmu, sudjeluje u regulaciji vode, razine šećera..., a svoj blagotvorni učinak dokazuje kao sastojak u mnogim kremama, kozmetičkim tretmanima i terapijama. Jedna od poznatijih terapija je i haloterapija, prirodna terapija solima koja se temelji na udisanju i izlaganju tijela česticama soli. Njome se ublažuju dišne i kožne tegobe, poboljšava cirkulacija i jača imunosni sustav. Hoće li nam sol poslužiti kao lijek ili otrov, najčešće ovisi o nama samima.

Himalajska sol

Dok se vode rasprave o tome koja je sol bolja za konzumaciju, kamena koja se dobiva iz rudnika ili morska koja se dobiva iz morskog taloga, jedna sol već neko vrijeme zaokuplja pozornost terapeuta, kozmetičara ali i gurmana. Riječ je o himalajskoj soli, koja se smatra se najčišćom i najvrjednijom vrstom. Riječ je o pradavnoj soli koja je nastala prije otprilike 250 milijuna godina, kada se na mjestu gdje je more isušila Sunčeva svjetlost izdignula Himalaja.

solU teško dostupnim predjelima Himalaje ta je sol ostala sačuvana od onečišćenja civilizacije, a i danas se vadi ručno, bez upotrebe eksploziva i teških strojeva, za razliku od kamene ili morske soli koja dolazi iz oceana i mora onečišćenih kemijskim otpadima. Izvor je bogatstva elemenata, sadržava visok udio minerala koji joj daju poseban okus i potiču eliminaciju toksina iz organizma.

Slane sobe

Zbog svega toga, odlučili smo provesti poslijepodne u Himalayskoj spilji, prostoriji potpuno obloženoj himalajskom soli. Boravak u njoj ima terapijski učinak na astmu i bronhitis, čisti dišne puteve, djeluje protiv upala i alergija. Već i sam ulazak u spilju djeluje umirujuće. Prije nego što smo osjetili kako prija spiljski zrak, oku su ugodu pružile boje. Na blokovima od soli i kristalima prelijevaju se blijedoružičasti i crvenkasti tonovi. Osjećaj koji nam je pružilo udisanje toplog zraka bio je identičan onom kada šećemo gustom šumom, prolazimo ispod slapa ili se odmaramo uz obalu mora.

Sva ova mjesta sa spiljom povezuje visoka koncentracija negativnih iona koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Prostorije u kojima boravimo ionima su zbog utjecaja uređaja i umjetnih materijala osiromašene. Sol nas je u spilji natjerala da zaboravimo da je gradska vreva tek nekoliko desetaka metara iza zatvorenih vrata. Taj se dobar osjećaj može produljiti ne samo tonama himalajske soli, kao što je slučaj u spilji, već i sa svega nekoliko žličica.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci