Rhiannon Lewis: Najveća prednost eteričnih ulja je što djeluju i na um i na emocije i na tijelo

Terapeutska moć biljaka odavno je prepoznata u tradicionalnoj medicini Istoka, ali i u domaćim apotekama naših predaka. Prema aromaterapeutkinji Rhiannon Lewis, sljedeći korak je uvođenje biljaka pomoću aromaterapije i u službenu medicinu. O tome smo razgovarali s njom...

Posvetila se kliničkim istraživanjima aromaterapije

Mirisi su izrazito moćni – samo dašak neke arome može prizvati sjećanja, pobuditi emocije, utjecati na naše raspoloženje. Mogu trenutačno i direktno utjecati na nas putem našeg živčanog sustava. Zbog toga, drevne kulture diljem svijeta već stoljećima koriste osjetilo njuha kao put za ozdravljenje i iscjeljenje.

Aromaterapija, odnosno terapija mirisima, umijeće je korištenja prirodnih, aromatičnih ulja iz biljaka, a u mnogim je zemljama priznata kao alternativna holistička medicinska praksa. Glas o njezinom opsežnom i višenamjenskom djelovanju svijetom pronosi i Rhiannon Lewis, renomirana klinička aromaterapeutkinja i edukatorica, koja je svoj rad posvetila kliničkim istraživanjima aromaterapije i njenog učinka na poboljšanje zdravlja teško oboljelih pacijenata.

Svojih 30 godina iskustva iskoristila je kako bi pokrenula stručni časopis International Journal of Clinical Aromatherapy koji objavljuje znanstveno istražene činjenice o eteričnim uljima i njihovoj uporabi. Utemeljiteljica je i međunarodnog kongresa Botanica, jednog od najpoznatijih događanja u svijetu aromaterapije koji se bavi kliničkom aromaterapijom. U razgovoru za Sensu otkriva nam što ju je privuklo ovom području aromaterapije i kako nam terapija mirisnim molekulama može pomoći.

Kako ste se zainteresirali za aromaterapiju?
Još sam od malih nogu znala da je moja svrha briga o bolesnima. Nakon koledža završila sam obuku za njegovateljicu i specijalizirala se za brigu o najtežim bolesnicima. Četiri sam godine radila upravo ono za što sam se godinama školovala i čovjek bi pomislio da sam ostvarila svoju svrhu. Međutim, otkrila sam nešto potpuno drukčije: unatoč mojim vještinama i vrhunskoj tehnologiji koja se koristi u bolnicama, najmanje sam vremena provodila brinući se o pacijentima a najviše dijeleći lijekove, sređujući papirologiju, konzultirajući se liječnicima – ukratko, u svemu onome što je pacijenta samo održavalo u životu.

Zbog toga sam 1989. godine odlučila promijeniti smjer. Završila sam tečaj aromaterapije, refleksologije i masaže te sam se, obogaćena novim holističkim znanjima, vratila kliničkom okruženju kako bih se uistinu brinula o pacijentima, surađujući s liječnicima, psihoterapeutima, osteopatima. Radila sam i privatno, a tu sam se zaista mogla u potpunosti posvetiti pacijentu: pažljivo saslušati, procijeniti i donijeti odluku o sljedećim koracima najboljim za određenu osobu. Konačno sam bila na putu vlastite svrhe i nikad se nisam pokajala.

Što aromaterapiju čini posebnom?
Mislim da je jedna od najvećih prednosti eteričnih ulja njihova raznovrsnost djelovanja. Jedno ulje ili uljna mješavina mogu djelovati na osobu i emotivno, i mentalno, i fizički. Preciznije rečeno, eterična su ulja mirisne supstancije koje imaju sposobnost da nas duboko dirnu – angažiraju nas mentalno, izvuku sjećanja na površinu i pokrenu emocije.

Svojim mirisom eterična ulja utječu i na naše ponašanje, povećavaju motivaciju i usmjeravaju nas k boljim životnim odabirima. U isto vrijeme, posjeduju i odlike kemijskih koktela jer imaju aktivne komponente koje u našem tijelu potiču farmakološku aktivnost na fizičkoj razini. Kad se za određenu osobu pažljivo odabere, eterično ulje postaje moćan alat transformacije.

„Pokretače“ u eteričnim uljima možemo unositi inhaliranjem, putem kože ili na neki drugi način. Što više vremena prolazi i što dulje koristim eterična ulja, sve sam više zadivljena njihovom snagom i sposobnošću da donesu stvarnu promjenu na svim razinama. Eterična su ulja zaista darovi prirode.

Možete li nam dati neke savjete za primjenu ulja?
Prvi savjet bio bi da poštujete količinu materijala koji se koristi kako bi se proizvela samo jedna kap eteričnog ulja. Ovo često lako zaboravljamo kad kupujemo bočice sa simpatičnim naljepnicama. Svaka kap predstavlja koncentrat aktivnih komponenti i potrebno je poštovati način uporabe i preporučeno doziranje.

Kako aromaterapija postaje sve popularnija, često se previdi istinska moć eteričnih ulja te se koriste pretjerano, što može biti i opasno za korisnika (iritacije, alergijske reakcije, toksičnost). Zašto koristiti deset kapi ako je jedna sasvim dovoljna? Doziranje i način uporabe trebaju biti prema preporuci educiranih terapeuta jer, kao i u drugim područjima, ni ovdje nema prečaca.

Drugi savjet odnosi se na podrijetlo eteričnih ulja. Trudite se koristiti lokalna ulja domaćih proizvođača. Ovo područje ima raznovrsnu floru i uzgajaju se mnoge biljke koje se koriste u aromaterapiji i medicini. Imate borovicu, njemačku kamilicu, majčinu dušicu, kadulju, bosiljak i stolisnik.

Iznimno je važno filtrirati informacije. Ne možete vjerovati svemu što nađete na internetu. Aromaterapija mnogo duguje slobodnom protoku informacija na internetu, ali istovremeno možete naići i na brojne dezinformacije. Ako imate neki problem i vjerujete da vam aromaterapija može pomoći, moja preporuka je da se ne pokušavate liječiti sami, nego se obratite stručnom aromaterapeutu. To će vam omogućiti da postavite jasne ciljeve i očekivanja od tretmana, ali i dobijete podršku i stručni nadzor tijekom procesa liječenja.

Također, ne preporučujem da se ulja unose oralno, iako je u posljednje vrijeme ova praksa sve raširenija u Europi. Kad je to preporuka kvalificiranog terapeuta, uz jasne doze i dobru procjenu psihofizičkog stanja, onda to zaista može biti učinkovita metoda. Međutim, treba biti izuzetno oprezan jer unošenje ulja na ovaj način često može donijeti više štete nego dobrobiti.

Koja su vaša očekivanja i kakva je budućnost aromaterapije?
Prethodnih 20 godina posvetila sam se kliničkim istraživanjima i primjeni  aromaterapije u bolnicama i palijativnim centrima. U kombinaciji s masažom, aromaterapija je danas jedna od najzastupljenijih holističkih metoda skrbi o pacijentima u tim okruženjima.

Ovo se odnosi na Veliku Britaniju i Irsku. Sada se želim okrenuti prema Francuskoj u kojoj je sustav rigidniji i nije lako uvesti holističke metode u službene ustanove. Trenutačno, kod njih aromaterapija nije priznata kao klinički modalitet. To je zaista ironično jer ova metoda svoje začetnike nalazi upravo u Francuskoj, u pionirskom radu dr. Jeana Valneta i dr. René-Mauricea Gattefosséa. No, ja imam svoj san i spremna sam ga realizirati!

Održavate radionice i predavanja širom svijeta. Je li to najbolji način da se prošire informacije o dobrobitima aromaterapije?
Moj osnovni cilj je podizanje kvalitete života najtežih pacijenata. No, ne mogu sama napraviti preveliku razliku i zato je vrlo važno širiti informacije o dobrobitima aromaterapije. Trenutačno, odličan kanal za širenje saznanja je organizacija Essential Oil Resource Consultants jer daje informacije i omogućuje edukaciju i istraživanje područja eteričnih ulja.

Mnogo putujem i trudim se kvalificiranim terapeutima omogućiti stjecanje znanja i vještina koje će koristiti u skrbi o pacijentima. Također, putem publikacije koju uređujem, International Journal of Clinical Aromatherapy, objavljujemo istražene i dokazane činjenice o eteričnim uljima i njihovoj uporabi.

Recite nam nešto više o konferenciji Botanica? Što je bio njen cilj, a što je rezultat?
Još 2010. godine poželjela sam organizirati međunarodno događanje koje bi se bavilo kliničkom aromaterapijom. Pretvorila sam svoj san u realnost i nakon dvije godine održana je prva konferencija na koledžu Trinity u Dublinu. Ta prva konferencija, Botanica 2012, doživjela je velik uspjeh i u mnogo je čemu čak i premašila moje snove. Od tada svake dvije godine okupljamo stručnjake, terapeute i proizvođače kako bi se dalje educirali i dijelili znanje.

Botanica 2018. održat će se u Brightonu, na Sveučilištu u Sussexu, krajem kolovoza i očekujemo više od 500 posvećenih ljubitelja biljaka: terapeute, travare, znanstvenike, liječnike, aromaterapeute, farmaceute, proizvođače i opskrbljivače uljima. Svi oni dolaze kako bi sudjelovali u obuci tijekom tri dana konferencije, ali i međusobno se povezali i razmijenili iskustva.

Marija Milačić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci