Prirodnim pripravcima protiv prehlade, kolika, ozljeda

Uobičajene dječje zdravstvene tegobe kao što su kašalj, prehlada, kolike, nicanje zubi, probavne poteškoće, uhobolja, kozice... mogu se ublažiti ili posve suzbiti prirodnim pripravcima i metodama liječenja. Jadranka Boban Pejić u novom priručniku 'Za bebe i djecu 2' otkriva brojne prirodne recepte za dječje tegobe

"Vrlo moćna sredstva za čuvanje i obnavljanje zdravlja često se nalaze u našoj kuhinji - poput luka, kupusa, češnjaka, ljekovitog bilja. Ta je hrana dio tzv. narodne medicine koja pozitivno utječe na cijeli naš sustav i istodobno na specifične simptome, a pritom nema nuspojava. Naravno, nitko ne osporava važnost medicinskih postignuća te snagu i učinkovitost lijekova koji u nekim situacijama mogu spasiti život. No roditelji pokazuju sve veći interes za dobre stare pripravke koji su alternativa u njezi i podizanju djeteta. Prirodan i cjelovit pristup zdravlju ne svodi se samo na uklanjanje simptoma, nego se prije svega bavi uzrocima", piše Jadranka Boban Pejić u svom novom priručniku Za bebe i djecu 2: prirodni pripravci za cjelovitu njegu i očuvanje zdravlja.

Evo nekoliko savjeta iz knjige:

PREHLADE

Pomoć iz kuhinje

Prehlada se češće javlja kod male djece nego kod odraslih, što je i prirodno jer dječji imunitet još nije dovoljno razvijen. Za zdravo dijete sasvim je normalno da se prehladi 4-5 puta na godinu. Ako se prehlade i viroze javljaju češće, svakako treba provjeriti koji čimbenici slabe imunitet djeteta.

knjigaTopla limunada
Preporučuje se ako prehladu prati osjećaj začepljenosti, ili ako dijete boluje od gripe.
•Jušna žlica limunova soka
•Jušna žlica ječmenog slada
•2 dcl/1 šalica vruće vode

Sve sastojke pomiješajte i pijte dok je toplo.

Ume-sho kuzu
Preporučuje se ako prehladu prate rjeđa stolica, opća slabost te hladnoća.
•Šalica vode
•Čajna žlica kuzua
•1/4 umeboshi šljive
•1-2 kapi tamarija

Kuzu razmutite u jušnoj žlici hladne vode pa ga ulijte u šalicu vode.
Dodajte narezanu 1/4 umeboshi šljive ili istu količinu ume paste. Na laganoj vatri uz stalno miješanje kuhajte napitak dok ne prokuha. Na kraju dodajte tamari. Neka malo odstoji da se ohladi pa ga toplog poslužite djetetu.

POREZOTINE, OGREBOTINE, UDARCI

Ljekovito bilje

Čaj od nevena za oblog
•2-3 čajne žlice suhog nevena
•1 šalica vode
Zakuhajte vodu pa je prelijte preko nevena. Čaj ostavite da odstoji 10-15 minuta. Sterilnu gazu namačite u čaj i stavljajte ju kao oblog.

KOLIKE

Pomoć iz kuhinje

U 1 dcl prokuhane vode stavite 1 čajne žlice umeboshi octa. Mlaku mješavinu vode i umeboshi octa ulijte u kapaljku pa 4-5 kapi nakapajte djetetu u usta.
Ako nemate kapaljku, čistu gazu umočite u mješavinu pa iznad djetetovih usta procijedite nekoliko kapi. Ponovite 2-3 puta na dan.
Također, problem možete ublažiti grijanjem abdomena.

Refleksoterapija

Jednom rukom pridržavajte djetetovo stopalo, a palcem druge ruke nježno masirajte od početka pete do sredine stopala. Pokreti palca idu od pete prema sredini stopala. Stopalo masirajte 1-2 minute pa ponovite na drugom stopalu. Ako nije moguće masirati stopalo dok dijete ima kolike, svakako masažu napravite kad se kolike smire te dva puta na dan u vrijeme kad se kolike javljaju.

U knjizi je obrađen velik broj tegoba, svaka detaljno i s nekoliko savjeta. No koji god pristup odabrali, važno je imati na umu, poručuje Jadranka Boban Pejić, da su pozitivan stav i aktivna uloga roditelja, u kombinaciji s ljubavlju i pažnjom koju dajemo djeci, najvažniji u procesu iscjeljivanja!


Vlasta Prohaska Jarec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci