Prirodni načini liječenja refluksa

Kada se kiselina iz želuca vraća u jednjak i pritom uzrokuje bol, neugodu i osjećaj pečenja u grlu i prsima, to se naziva refluks. Javlja se kao posljedica poremećene i slabe funkcije prstena koji zatvara prolaz iz želuca natrag prema jednjaku. Ovaj je poremećaj moguće liječiti lijekovima, no postoje i prirodni načini...

Lijekovi za refluks među najprodavanijim na svijetu

Rebecca Lee, newyorška medicinska sestra i osnivačica web-stranice za prirodne tretmane Remedies for Me, kaže da je tretiranje refluksa lijekovima velika pogreška i predlaže prirodne načine za njegovo liječenje.

„Lijekovi za refluks želučane kiseline među najprodavanijim su lijekovima na svijetu i donose ogroman profit farmaceutskoj industriji”, kaže Lee. „No, razmislite o ovome. Antacidi nisu stvoreni da se uzimaju poput slatkiša. Prvotno su se propisivali ljudima koji su bolovali od teških čireva.

Kada osoba koja ima refluks uzima antacid, ometa prirodnu želučanu kiselinu koja je potrebna za normalnu probavu, apsorpciju vitamina i minerala i drži pod kontrolom pretjerani razvoj štetnih bakterija. Mnogo bolje je ukloniti uzrok refluksa kiseline, a to mogu biti: konzumiranje začinjene hrane, citrusa i vlakana, pušenje, sjedilački način života i preosjetljivost na neke vrste hrane.”

Ovih nekoliko savjeta pomoći će u liječenju refluksa na prirodan način.

1. Organski jabučni ocat
Organski jabučni ocat jača obrambeni sustav, pomaže probavi hrane te smanjuje količinu loših bakterija u crijevima koje uzrokuju refluks. Zbog toga što je alkalan, balansira razinu pH u tijelu. Blaga alkalnost (7.4) je idealno stanje za vaše tijelo, da bi se moglo boriti protiv mikroba i kancerogenih stanica. Potrebno je popiti dvije žličice octa s vodom svako jutro. Pokušajte ga zadržati u ustima par sekundi prije nego što ga progutate, savjetuje Lee. To stimulira lučenje sline i potiče želudac na stvaranje želučane kiseline.

2. Sjemenke komorača
Vitaminima i mineralima bogat komorač koristi se stoljećima kao pomoć probavi diljem svijeta. To je zato što sadrži anetol, sastojak koji opušta želudac. Lee savjetuje staviti malo mljevenih sjemenki komorača u ključalu vodu i piti ga kao čaj nakon jela.

3. Aloe vera
Ona je prirodno antiupalno sredstvo koje ne ublažava samo opekline od sunca već, kada se uzima oralno, blagotvorno djeluje na upalu jednjaka i iritiranu sluznicu želuca.

4. Kudzu
Kudzu je vinova loza koja se od davnina koristi u kineskoj medicini. Ova biljka pomiješana s pektinom u jabučnom soku, nježno umiruje želudac.  

5. Jabuka, banana, papaja
Citrusno voće nije dobro za želučani refluks, ali pektin pomaže probavi i pH balansirana vinska i jabučna kiselina u jabukama su svakako dobre. Papain u papaji (enzim koji razgrađuje ugljikohidrate) ubrzava metabolizam, smanjuje upalu i olakšava konstipaciju, stoga je također odličan za refluks. Isto tako banane, koje oblažu stijenku želuca i imaju prirodan lužnati učinak.

6. Đumbir
Đumbir je poznat po tome da smanjuje mučninu, a također čudesno dobro djeluje na probavu. Jedan je od najstarijih kineskih lijekova za probavne tegobe. Posebno se preporučuje čaj od đumbira.

7. Paprena metvica
Pomaže kod mučnine i svih probavnih poremećaja, a osim toga i hladi grlo. Čaj od metvice možete pijuckati kad god osjećate nelagodu u želucu.

8. Spavanje s nogama na povišenom i izbjegavanje noćnih obroka
Kasni obroci mogu biti glavni uzrok želučanog refluksa, posebno ako spavate bez jastuka. Lee stoga savjetuje spavanje na lijevom boku i s podignutim nogama jer taj položaj ne dopušta želučanoj kiselini da se diže u jednjak. I naravno, ne biste trebali jesti dva-tri sata prije odlaska na spavanje.

9. Manji obroci
Probavnom sustavu teško je probaviti prevelike obroke, stoga su veći izgledi da će se tada želučana kiselina dići u jednjak. „Žvačite polako i puno jer probava počinje u ustima”, savjetuje Lee. „Što više pomognete svom tijelu na početku, to će njemu kasnije biti lakše.”

Izvor: www.thethirty.byrdie.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci