Prirodni načini liječenja refluksa

Lijekovi za refluks želučane kiseline među najprodavanijim su na svijetu i donose ogroman profit farmaceutskoj industriji. Ipak, alternativa postoji. Rebecca Lee, newyorška medicinska sestra i osnivačica web stranice za prirodne tretmane, smatra da je tretiranje refluksa lijekovima pogrešno i predlaže prirodne načine za njegovo liječenje.

Poremećaj probave pri kojemu se kiselina iz želuca vraća u jednjak i uzrokuje bol, neugodu i osjećaj pečenja u grlu i prsima, naziva se refluks. Pojavljuje se kao posljedica poremećene i slabe funkcije prstena koji zatvara prolaz iz želuca natrag prema jednjaku.

Postoji niz lijekova za refluks, no, postoje i neki prirodni načini da se ovaj problem znatno ublaži. Rebecca Lee, newyorška medicinska sestra i osnivačica web stranice za prirodne tretmane Remedies for Me, smatra da je tretiranje refluksa lijekovima  pogrešno i predlaže prirodne načine za njegovo liječenje.

„Lijekovi za refluks želučane kiseline među najprodavanijim su lijekovima na svijetu i donose ogroman profit farmaceutskoj industriji”, kaže Lee. „No, razmislite o ovome. Antacidi nisu stvoreni da se uzimaju poput slatkiša. Prvotno su se propisivali ljudima koji su bolovali od teških čireva.

Kad osoba koja ima refluks uzima antacid, ometa prirodnu želučanu kiselinu koja je potrebna za normalnu probavu, apsorpciju vitamina i minerala i koja drži pod kontrolom pretjerani razvoj štetnih bakterija. Mnogo bolje je ukloniti uzrok refluksa kiseline, a to mogu biti: konzumiranje začinjene hrane, citrusa i vlakana, pušenje, sjedilački način života i preosjetljivost na neke vrste hrane.”

Ovih nekoliko savjeta može pomoći u ublažavanju simptoma refluksa na prirodan način:

Manji obroci

Probavnom sustavu teško je probaviti prevelike obroke, stoga su veći izgledi da će se tada želučana kiselina dići u jednjak. „Žvačite polako i puno jer probava počinje u ustima”, savjetuje Lee. „Što više pomognete svom tijelu na početku, to će njemu kasnije biti lakše.”

Sjemenke komorača

Vitaminima i mineralima bogat komorač koristi se stoljećima diljem svijeta kao pomoć probavi. To je zato što sadrži anetol, sastojak koji opušta želudac. Lee savjetuje staviti malo mljevenih sjemenki komorača u proključalu vodu i piti ga kao čaj nakon jela.

Organski jabučni ocat

Organski jabučni ocat jača obrambeni sustav, pomaže u probavi hrane te smanjuje količinu loših bakterija u crijevima koje uzrokuju refluks. Zbog toga što je alkalan, balansira razinu pH u tijelu. Blaga alkalnost (7.4) je idealno stanje za tijelo, da bi se moglo boriti protiv mikroba i kancerogenih stanica. Potrebno je popiti dvije žličice octa s vodom svako jutro. Pokušajte ga zadržati u ustima par sekundi prije nego što ga progutate, savjetuje Lee. To stimulira lučenje sline i potiče želudac na stvaranje želučane kiseline.

Jabuka, banana, papaja

Citrusno voće nije dobro za želučani refluks. Bolji je izbor jabuka čiji pektin pomaže probavi i čije su, pH balansirane, vinska i jabučna kiselina također blagotvorne. Papain u papaji (enzim koji razgrađuje ugljikohidrate) ubrzava metabolizam, smanjuje upalu i olakšava konstipaciju, stoga je ovaj egzotičan plod odličan za ublažavanje refluksa. I banane, koje oblažu stijenku želuca i imaju prirodan lužnati učinak, odličan su odabir.

Aloe vera

Ova biljka protuupalnog djelovanja ne ublažava samo opekline od sunca već, kad se uzima oralno, blagotvorno djeluje na upalu jednjaka i iritiranu sluznicu želuca.

Đumbir

Đumbir je poznat po tome da smanjuje mučninu, a također čudesno dobro djeluje na probavu - jedan je od najstarijih kineskih lijekova za probavne tegobe. Preporučuje se piti čaj od đumbira.

Kudzu

Korijen kudzua (kuzua) se tradicionalno koristi u kineskoj medicini. Prah biljke, pomiješan s pektinom iz jabučnog soka, nježno umiruje želudac.

Paprena metvica

Pomaže kod mučnine i svih probavnih poremećaja, a usto i hladi grlo. Čaj od metvice možete pijuckati kad god osjećate nelagodu u želucu.

Spavanje s nogama na povišenom i izbjegavanje noćnih obroka

Kasni obroci mogu biti glavni uzrok želučanog refluksa, posebno ako spavate bez jastuka. Lee stoga savjetuje spavanje na većem jastuku i to na lijevom boku, s blago podignutim nogama jer taj položaj ne dopušta želučanoj kiselini da se diže u jednjak. I naravno, ne biste trebali jesti dva-tri sata prije odlaska na spavanje.

Izvor: www.thethirty.byrdie.com

Pripremila: Snježana Krčmar

Ostali članci