Prirodni lijekovi za sinuse

Bol u sinusima, kihanje, nadražen nos i otežano disanje prvi su simptomi prehlade. Najčešće se pogoršavaju noću, kada ne možemo spavati ako ne otvorimo usta, što pak suši grlo koje počinje peći i svrbjeti. Evo pomoći iz prirode

Začepljeni sinusi, kihanje i nadražen nos

Najbolje je odmah pri pojavi prvih simptoma početi s inhalacijom, koja će poboljšati prohodnost dišnih putova, te s primjenom ljekovitih pripravaka pomoću raspršivača i aromalampica koje će pročistiti zrak u prostorijama u kojima boravimo. Uspijemo li očistiti dišne putove, velike su šanse da će nas prehlada i hunjavica zaobići ili da će barem brže proći jer će otpadne tvari lakše izaći iz tijela.

Mješavina za raspršivač

50 ml vode
3 kapi eteričnog ulja čajevca
5 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
4 kapi eteričnog ulja ravensare

Pomiješajte vodu i eterična ulja te tekućinu ulijte u raspršivač i prskajte njome prostor više puta na dan. Manju količinu možete staviti u aromalampicu ili u električni osvježivač. Sva tri eterična ulja pokazala su se dobra u suzbijanju virusa koji se prenose zrakom, a djeluju dobro i na podizanje vitalnosti organizma.

Eukaliptus će dodatno smiriti nadraženost sluznice i tako smanjiti svrbež nosa i kihanje, čajevac će uništiti mikroorganizme u zraku i grlu, a ravensara će pomoći pri disanju tako što će osloboditi dišne putove i ublažiti kašalj. Možete dodati i ulje niaulija koje odlično djeluje protiv virusa te oporavlja organizam iscrpljen infekcijom.

Inhalacija

U posudu za inhaliranje ulijte vruću vodu i dodajte kap eteričnog ulja eukaliptusa, paprene metvice ili ružmarina. Udišite nekoliko minuta. Pri inhalaciji eteričnim uljima ne pokrivajte glavu ručnikom. Ako niste u mogućnosti koristiti paru, možete na papirnatu maramicu nanijeti kap nekog od tih ulja. Parna je kupka ipak učinkovitija jer će se pod utjecajem tople pare lakše otvoriti dišni putovi pa će eterična ulja moći prodrijeti dublje i tako lakše uništiti uzročnike upale.

Navedena eterična ulja pružaju efekt hlađenja, a uništavaju viruse i bakterije, potiču uklanjanje sluzi iz dišnih putova te pružaju osjećaj svježine u ždrijelu i ustima u kojima se, uslijed upale, ponekad može pojaviti zadah.

Čaj za lakše disanje

Crni i bijeli sljez bogati su tvarima koje djeluju umirujuće na dišne putove jer otklanjaju sluz, smanjuju nadraženost sluznice nosa i povećavaju prohodnost te dotok zraka u pluća. Jednu jušnu žlicu suhih cvjetova i stabljike crnog sljeza prelijte s dva decilitra vruće vode te pustite da odstoji desetak minuta. Čaj se ocijedi, prema želji zasladi medom i pije tijekom cijelog dana.

Bijeli sljez se ne kuha, od biljke se koristi korijen koji treba pustiti da nekoliko sati odstoji u vodi. Najbolji je omjer jedna žlica korijena na dva decilitra mlake vode. Ovaj čaj može poslužiti umjesto kapi za nos jer će bezbolno smanjiti upalu sluznice nosa i grla. Dovoljno je tijekom dana nekoliko kapi ovog uvarka unijeti u svaku nosnicu.

Mary Novosel, aromaterapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci