Piling od bosiljka i limuna koji liječi glavobolju

Ne dopustite da vam glavobolja pokvari dan – riješite je se aromatičnim pilingom

'Podiže' i smanjuje bol

Glavobolje zagorčavaju život milijunima ljudi, a među brojnim uzrocima najčešći su stres i umor. Njih je katkad nemoguće izbjeći, no postoji jednostavno rješenje, koje će osvježiti cijelo tijelo – piling od bosiljka i limuna. Bosiljak, objašnjava blogerica Jennifer Saleem, opušta mišiće pa je djelotvoran kod glavobolja uzrokovanih napetošću, zategnutim mišićima i grčevima.

Zahvaljujući protuupalnom djelovanju, umanjit će i naticanje, koje može biti i uzrok i posljedica glavobolje. Usto, djeluje i protiv mučnine, koje redovito prati jače glavobolje, ponovno bilo kao uzrok bilo kao njihova posljedica. Povrh svega, tu je i analgetičko djelovanje bosiljka, a u kombinaciji s limunom daje mješavinu koja već svojim mirisom "podiže" i umanjuje glavobolju.

Za bočicu pilinga, koji na hladnome mjestu može stajati nekoliko mjeseci, najprije usitnite (najbolje prstima) šaku listića bosiljka. Stavite ih u staklenu zdjelu pa dodajte 90 ml hladnoprešanog ulja (po trećinu bademova, maslinova i ulja sjemenki grožđa ili samo jedne vrste hladnoprešanog ulja) te 5 kapi eteričnog ulja limuna ili svježe iscijeđen sok malog neprskanog limuna. Dobro promiješajte, a zatim postupno (po pola šalice) umiješajte ukupno šalicu i pol kristal-šećera iz organskog uzgoja. Smjesu stavite u čistu staklenku i dobro zatvorite te ostavite na tamnom i hladnom mjestu najmanje 24 sata prije uporabe.

Idealno je da piling upotrijebite na cijelom tijelu, posebno masirajući lice – tj. čelo, vrat i gornji dio leđa, te se poslije toga istuširate mlakom vodom. Ako to nije moguće, mali ručnik natopite toplom vodom te ga ostavite na licu nekoliko minuta kako bi se otvorile pore. Potom malom količinom pilinga nježno izmasirajte lice kružnim pokretima izbjegavajući nježno područje oko očiju i usana, a usredotočujući se na sljepoočnice i čelo. Pritom duboko dišite uživajući u blagotvornoj aromi bosiljka i limuna. Nakon nekoliko minuta masaže, lice dobro isperite mlakom vodom.     

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci