Pet prirodnih metoda pomoći za dječje tegobe

Uobičajene dječje bolesti uglavnom brzo prolaze. Prirodni pripravci, u većini slučajeva, mogu pomoći djeci da lakše prebrode te neugodne trenutke – ističe pionirka makrobiotike u Hrvatskoj Jadranka Boban Pejić, te dodaje da su ljubav i pažnja neophodni u procesu oporavka

Proći će. Bit će sve dobro

Oduvijek mi se činilo da korijeni naših interesa, onih koji poslije određuju čime ćemo se baviti u životu, nastaju u ranom djetinjstvu, u razdoblju u kojem intenzivno upijamo sve što se događa u našoj okolini. Sad, kad sam prešla pedesetu i činim svojevrsnu inventuru svojeg života, potvrđuje mi se ideja da je sve ovo što danas jesam, zapravo, logičan slijed iskustva iz najranijeg djetinjstva.

A moje je djetinjstvo obilježila bliskost s bakom. Držeći se bakine suknje, upijala sam svaki njezin korak, svaki pokret – u kuhinji, u vrtu, u branju gljiva i rješavanju tegoba na prirodni način. Sjećam se čajeva, poput onih od nane (metvice) ili kamilice, obloga od octa ili rakije, uljnih ili masnih obloga te, naravno, toplih juha kao neizostavnih, ali i vrlo učinkovitih „lijekova“ moje bake.

No ono što mi se najsnažnije urezalo u sjećanje su njezina blagost, nježnost i posvećenost u trenucima kad se nisam osjećala dobro. Njezine riječi „Proći će. Bit će sve dobro.“ uvijek su me smirivale. To me naučilo da već sama brižnost i ljubav čine čuda jer u djetetu bude osjećaj sigurnosti i time potiču brži oporavak i iscjeljenje.

Vjera u sposobnost organizma da se sam iscijeli

Mislim da sam od tada zaljubljena u ljekovite čajeve, a povjerenje koje sam imala u ono što je baka pripremala postoji i danas – povjerenje u to da priroda zna i ima rješenja, da je istodobno blaga i moćna, baš kao i moja baka. Možda je upravo tada posijano sjeme moje vjere u sposobnost organizma da se sam iscijeli, povjerenja u snagu prirode koja nam je oduvijek nadohvat ruke, ali od koje smo se, nažalost, jako udaljili.

Od mojih dvadesetih do danas, život mi je obilježila makrobiotika. U tih tridesetak godina, nebrojeno me puta uvjerila u snagu cjelovite i pažljivo pripremljene hrane. Poučila me i mnogim jednostavnim „trikovima“ koji uključuju hranu, napitke i obloge, potvrđujući onu narodnu mudrost da se vrlo moćna sredstva za očuvanje i obnavljanje zdravlja, poput luka, kupusa, češnjaka i ljekovitog bilja, često nalaze u našoj kuhinji. U učinkovitost ovog pristupa uvjerila sam se primjenjujući ga na sebi, svojoj djeci, suprugu, prijateljima i polaznicima mojih seminara.

Makrobiotika me također naučila i tome da trebamo prigrliti sve metode koje mogu pomoći te sve ono što nam je blisko i što možemo primjenjivati u svakodnevnom životu. Stoga sam tijekom godina proučavala i refleksoterapiju, aromaterapiju, homeopatiju, različite biljne pripravke i još mnogo toga. Osobna iskustva s tim preparatima i njihovim pozitivnim učincima htjela sam podijeliti s drugima. Želja da nadahnem i motiviram ljude da posegnu za prirodnim metodama u očuvanju zdravlja djece glavni je pokretač svega što radim.

Kako izbjeći respiratorne tegobe

Većina dječjih zdravstvenih problema spada u manje, uobičajene tegobe koje prate odrastanje, poput prehlada, kašlja, nicanja zubića, pelenskog osipa, grlobolje, porezotina i ogrebotina. Proživljavajući ih, dijete jača i gradi vlastiti imunitet te istodobno dobiva i prve lekcije o brizi za svoje zdravlje.

S jedne strane, ono promatra svoje roditelje kako se brinu za sebe (i samim time stavlja ih u poziciju „uzora“), a s druge strane, svjedoči tome kako se roditelji skrbe o njemu te koje mjere poduzimaju kada ono ima određeni problem.

Više od pola dječjih bolesti respiratorne su prirode – prehlade, kašalj, problemi sa sinusima i sl. Takvi se problemi vrlo često lako rješavaju uz korekcije prehrane, poput izbacivanja namirnica koje nisu prijatelji dječjeg imuniteta kao što su gazirani napici, rafinirano brašno, šećer i proizvodi puni aditiva, te uz malu pomoć prirodnih pripravaka. Na ovaj način možemo izbjeći niz nepotrebnih medicinskih intervencija zbog sitnih i bezazlenih problema sa zdravljem.  

Pet pristupa u tretiranju najčešćih dječjih tegoba

Spravljanje prirodnih pripravaka prigoda je i za učvršćivanje veze s djetetom te stjecanje iskustva, sigurnosti i povjerenja.

U svom radu najčešće koristim pet pristupa u tretiranju uobičajenih dječjih zdravstvenih tegoba: hrana, ljekovito bilje, aromaterapija, refleksoterapija i homeopatija. Vjerujem da ćete i vi u nekim od njih pronaći saveznika.

1. Pomoć iz kuhinje

U vašoj se kuhinji (ili vrtu ako ga imate) nadohvat ruke kriju moćne namirnice koje podupiru zdravlje. Mnoge namirnice imaju ljekovito djelovanje koristimo li ih u pravom trenutku, na pravi način i u odgovarajućoj količini, a sam način upotrebe uopće nije kompliciran. Mirisi i okusi octa, luka, češnjaka te drugih namirnica nisu možda „sofisticirani“ niti se oni pakiraju u kutijice, ali često su djelotvorniji od lijekova i, osim toga, nemaju loše popratne pojave. Te su namirnice i pripravci koje od njih stvaramo dio narodne medicine koja se uspjela održati tisućama godina i kojoj se danas priklanja sve više ljudi.

2. Ljekovito bilje  

Upotreba ljekovitog bilja u očuvanju zdravlja i uklanjanju zdravstvenih tegoba najstariji je način liječenja na našem planetu. To je prva medicina koju je čovjek koristio. Važno je, međutim, koristiti ga oprezno i uz dobru dozu zdravog razuma. Da bi polučilo optimalan učinak, treba slijediti pravilo: manje je više. Naime, preporuke za korištenje čajeva od ljekovitog bilja najčešće su strukturirane prema dobnim skupinama pa je važno slijediti upute jer pretjerivanje ne samo da ne donosi bolje rezultate, nego čak može pogoršati stanje. Veće količine ne znače da ćete nešto postići brže, nego da ćete više opteretiti organizam. Budući da djeca vrlo dobro reagiraju na ljekovito bilje, male su količine sasvim dovoljne.

Osim šalice toplog ljekovitog čaja, iscjeljujuće djelovanje ima i ugodno ozračje te ljubav i pažnja koju dajete djetetu. Upravo vaša pažnja može ubrzati djetetov oporavak.

3. Aromaterapija

Eterična ulja ulaze u krvotok i dolaze do stanica bez obzira na to nanosimo li ih na kožu (masaža) ili ih udišemo (inhalacija). Velik broj istraživanja dokazuje da mnoga eterična ulja imaju antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva. No njihovi mirisi djeluju na duhovnoj razini (preko hipotalamusa) stvarajući osjećaj sklada i dobrog raspoloženja.

Moja je preporuka da birate samo potpuno čista i prirodna eterična ulja koja danas lako možete naći i na našem tržištu. Sintetska se ulja nikako ne preporučuju u terapijske svrhe, posebice ne za djecu.

Aromaterapija je sigurna za primjenu kod kuće, no postoje situacije kada se preporučuje potražiti savjet kvalificiranog aromaterapeuta (trudnoća, alergije, kronični i teži problemi sa zdravljem itd.). Ako dijete uzima lijekove, obavezno se posavjetujte s liječnikom prije nego što počnete primjenjivati terapiju eteričnim uljima. Jednako vrijedi i kad djetetu dajete homeopatske lijekove.

4. Refleksoterapija

Mala djeca jako dobro reagiraju na masažu stopala. Problemi s probavnim sustavom te oni respiratorne prirode, kao što je, primjerice, kašalj, ili problemi s ušima, grlom, nosom i očima lako se rješavaju masažom stopala.

Kako najmlađi nemaju dovoljno strpljenja za mirovanje dok im se masiraju stopala, masažu trebate pretvoriti u igru, maženje i uspavljivanje. Već 2-3 minute po svakom stopalu bit će dovoljne. No, važno je tu naviku razvijati odmalena. Što je dijete starije, može primati dulji tretman, no ne treba pretjerivati – dovoljno je 10 minuta po stopalu (kod djece starije od šest godina).

5. Ljubav i smijeh čine čuda

Zdrava, kvalitetna i raznolika prehrana, bazirana na cjelovitim namirnicama iz organskog uzgoja te usklađena s godišnjim dobima i individualnim potrebama, prema mojem iskustvu, na najbolji način osigurava zdravlje i vitalnost djeteta, te je ujedno i temelj na koji svi ostali, ovdje spomenuti pristupi dolaze kao komplementarna nadogradnja. Uz prehranu, učinkovitost nekog čaja, napitka ili obloga neraskidivo je povezana i s ozračjem u kojem dijete živi, tjelesnom aktivnosti tijekom dana, boravkom na zraku, izloženošću sadržajima na televiziji, računalu i sl.

Stoga, osim samog recepta za pripravke, u obzir valja uzeti i sve druge vanjske utjecaje i izazove kojima je dijete danas izloženo, a mnogi od njih nisu postojali u vrijeme kada smo mi odrastali. Iako ne živimo u idealnom svijetu i ne možemo živjeti pod staklenim zvonom, ipak možemo birati ono što ima pozitivne učinke na naše zdravlje te pokušati izbaciti ili smanjiti ono što je loše. Treba osvijestiti mogućnost odabira i ohrabriti se na aktivnu i odgovornu roditeljsku ulogu.

I na kraju, ne treba zaboraviti da ljubav čini čuda te da su smijeh i komunikacija dragocjena „hrana“ za dijete. No, da bismo djetetu dali pažnju i svojim mu ponašanjem pružili osjećaj mira i sigurnosti, moramo i sami naučiti usporiti, predahnuti, prihvatiti promjene koje se događaju oko nas kao sastavni dio života i kao prilike za razvoj. Naša nas djeca na to stalno podsjećaju i potiču na najljepši mogući način.

Jadranka Boban Pejić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci