Ovo niste znali o kokosovom ulju...

Kulture i zemlje širom svijeta koriste i cijene stablo kokosa. Zbog njegovih nutritivnih i terapeutskih kvaliteta u Indiji ga nazivaju “Kalpavriksha” (stablo koje daje sve). Kako mu samo ime govori, stablo kokosa izuzetno je svestrano i koristi se za različite svrhe...

Kokosovo ulje posebno je popularno za kuhanje, njegu kože i održavanje zdravlja organizma. Pogledajmo nekoliko činjenica o kokosovu ulju koje možda niste znali.

Zasićene masti u kokosovom ulju nisu sasvim loše

Neke ljude zbunjuje kada pročitaju na etiketi kokosovog ulja da sadrži zasićene masti jer one, poznato je, nisu baš zdrave.

No, zasićene masti u kokosovom ulju spadaju i srednjelančane masne kiseline koje ne degradiraju u našem tijelu. Ljudsko tijelo ih koristi direktno kao energiju, stoga se konzumacija kokosovog ulja uspoređuje s blagotvornim učincima lipida. Ovo ulje bolje je od suncokretova i ulja šafranike jer ona sadrže polinezasićene masne kiseline, koje nisu dobre za naš krvožilni sustav. Mnogi nutricionistički stručnjaci savjetuju uvrštavanje kokosova ulja u prehranu zbog dobrobiti za zdravlje.

Dobro je za kosu

Kokosovo ulje koristi se u velikom broju šampona za kosu, regeneratora i drugim sredstvima za njegu kose. Zbog niske molekularne težine i ravnog linearnog lanca, kokosovo ulje može prodrijeti u korijen kose i smanjiti gubitak proteina, održavajući tako kosu zdravom.

Odlično je za kožu

Kokosovo ulje u mnogim se kulturama koristi za liječenje problema s kožom. Njegove kratkolančane i zasićene masne kiseline sprječavaju oksidaciju i upale kože, hrane je, vlaže i potiču zacjeljenje rana.

Uništava štetne mikroorganizme

Kada je studija iz 20017. evaluirala djelovanje djevičanskog kokosova ulja protiv kandide, pokazalo se da 25 postotna koncentracija kokosovog ulja djeluje 100 posto učinkovito na kandidu. Istraživanje provedeno 2010. godine pokazalo je da kokosovo ulje i sprej anisa suzbijaju uši. Kokosovo ulje odbija komarce, a jedno je istraživanje pokazalo da odbojno djeluje čak i na vrlo nezgodne parazite - pješčane buhe.

Zamjenjuje mlijeko u sladoledu

Svi vole sladoled, ali ne podnosi svačiji organizam dobro mliječne masnoće u njemu. Djevičansko kokosovo ulje odlična je zamjena za njih. Sladoled s kokosovim uljem ima ugodan okus, lijep izgled i teksturu.

Dobro je za masažu novorođenčadi

Jeste li znali da uljna masaža kod novorođenčeta poboljšava termoregulaciju i potiče zdrav dobitak na težini? Studija iz 2005. proučila je djelovanje kokosova ulja na rast novorođenčadi u Indiji. Počevši od drugog dana njihovog života, bebe su masirane kokosovim uljem četiri puta dnevno do otpuštanja iz rodilišta, a potom su majke nastavljale s masažom do 31. dana starosti beba. Rezultat? Kokosovo ulje značajno je poboljšalo dobitak na težini i ubrzalo rast beba.

Lijek za otrov?

Možda je prerano nazvati kokosovo ulje protuotrovom, no incident koji se dogodio 2005. u Iranu svakako sugerira da ima nešto u tome. Nadležni u tamošnjoj bolnici izvijestili su o mladiću koji je pokušao samoubojstvo popivši pesticidni aluminijev fosfid. Po dolasku u bolnicu, pokazivao je više znakova trovanja i dano mu je nekoliko tvari antitoksičnih tvari – aktivni ugljen, natrijev bikarbonat, magnezij sulfat i kokosovo ulje. Preživio je, a kokosovo ulje, premda vjerojatno nema sve zasluge za to, ocijenjeno je kao važan dio u ovom postupku.

Izvor: www.wakeup-world.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci