Napravite sami: Antiseptički sprej za grlo

Ako vam prehlada, pretjerano naprezanje glasnica ili suhi, grijani zrak učestalo izazivaju grlobolju, zašto ne biste kupljene preparate – antiseptične i analgetičke pastile i sprejeve – zamijenili učinkovitim prirodnim pripravkom? Jednostavan recept za izradu antiseptičkog spreja za grlo otkrila nam je Nikolina Alviž Deverić, aromaterapeutkinja iz Svantevida, domaćeg brenda prirodne kozmetike

Potrebno vam je:
staklena bočica od 50 ml s raspršivačem
35 ml destilirane vode ili hidrolata kadulje/metvice
10 kapi eteričnog ulja slatke naranče
6 kapi eteričnog ulja paprene metvice
3 kapi eteričnog ulja limuna
2 kapi bezalkoholnog propolisa
70-postotni alkohol

U bočicu ukapajte eterična ulja i propolis, a zatim dodajte do vrha bočice biljni hidrolat ili destiliranu vodu i alkohol.

Slatka naranča djeluje antiseptički i antibakterijski, a daje slatkast okus spreju za grlo. Paprena metvica djeluje protuupalno i analgetski, a limun ima antibakterijsko i imunostimulirajuće djelovanje. Propolis, koji je vrlo djelotvoran protiv upale grla, djeluje antivirusno i antibakterijski, a hidrolat kadulje ili metvice djeluje protuupalno, razrjeđuje alkohol i čini sprej ugodnijim. Alkohol služi kao medij za otapanje eteričnih ulja, a dodatno djeluje i antiseptički.

Sprej je potrebno promućkati prije svake uporabe i koristiti do pet puta dnevno. Nije primjeren za djecu, trudnice i dojilje.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci