Najbolja eterična ulja za automobil

Eterična ulja dobrodošao su suputnik u automobilu. Svejedno je li riječ o svakodnevnim vožnjama ili duljem putovanju automobilom, eterična ih ulja mogu učiniti ne samo ugodnijima nego i sigurnijima

Za mentalnu budnost, protiv tjeskobe

Vožnja automobila zacijelo je jedna od najstresnijih aktivnosti – uglavnom zbog gužvi i vozačkih (ne)sposobnosti ostalih sudionika u prometu koji izazivaju nervozu i bijes, ali i stalne napetosti zbog usredotočenosti na cestu i potrebe da se brzo reagira. Osim odgovarajućom glazbom, vožnju je ugodnijom moguće učiniti i uporabom eteričnih ulja – neka mogu umanjiti stres, a druga povećati mentalnu budnost i usredotočenost.

No nisu sva eterična ulja pogodna za uporabu tijekom vožnje automobila: neka, poput lavande i kamilice, jako umiruju pa možete postati previše opušteni, čak i dremljivi; druga, kao što je eukaliptus, mogu vas učiniti hiperaktivnima i nemirnima te čak potaknuti da jače nagazite na gas.

Eterično ulje upotrijebljeno u automobilu treba istodobno ukloniti iritabilnost i eventualnu tjeskobu te pomoći vozaču da se usredotoči na cestu, na vrijeme zamijeti opasnosti te brzo reagira. Za upotrebu u automobilu stručnjaci za aromaterapiju preporučuju ova eterična ulja:

Ružmarin – vrlo koristan za vozače zbog poticajnog djelovanja na mozak, zahvaljujući čemu im pomaže da cijelo vrijeme održavaju budnost, budu potpuno koncentrirani na vožnju te brzo donose razumne odluke.  

Limun – osvježava, daje energiju i živost, a istodobno umanjuje tjeskobu i frustriranost te poboljšava raspoloženje; ustanovljeno je i da upola manjom čini mogućnost pogreške i pogrešne procjene.

Naranča – "podiže" i mentalno i emocionalno, a može povećati i tjelesnu energiju i svijest o trenutačnom okruženju, što je pogotovo korisno za pravilno reagiranje usred prometne gužve; pomaže i onima koji u automobilu osjećaju mučninu.

Grejp – kao i ostali agrumi, poboljšava raspoloženje i koncentraciju istodobno pomažući da se tijekom upravljanja vozilom zadrži mirnoća i ne podlegne stresu; također pomaže da se izbjegne osjećaj tromosti tijekom dugih vožnji te umanji osjećaj umora; pomaže i kod glavobolja izazvanih napetošću zbog prometa.

Mandarina – korisna je ako putujete s djecom, koju će umiriti; olakšava stresne situacije, uznemirenost, tjeskobu, strah, dok pomaže zadržati mentalnu budnost tijekom vožnje.

Paprena metvica – poboljšava usredotočenost i budnost te ugodno osvježava, a pomaže i kad netko od putnika osjeća mučninu; ipak, nemojte pretjerati s ovim eteričnim uljem jer djeci može biti prejako – vozite li se s djecom, radije upotrijebite sljedeće ulje na popisu, koje će im više odgovarati.

Limunska trava – daje živost i poboljšava koncentraciju, a pritom ne uzrokuje nemir kod djece; dodatni je plus što uklanja neugodne mirise, primjerice znoja i povraćanja, te stvara ugodno ozračje u vozilu.

Bosiljak – osobito je koristan tijekom prometnih zastoja jer umiruje živce i daje stoičku strpljivost; usto uklanja mentalni umor te djeluje antidepresivno.

Cimet (kora) – pomaže održati budnost i koncentraciju te uklanja umor i glavobolje koji su posljedica dugotrajne vožnje.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci