Najbolja eterična ulja protiv alergija

Eterična ulja mogu ublažiti brojne simptome koji nam otežavaju život u sezoni alergija, ali obavezno morate voditi računa o tome da su ulja potpuno prirodna i vrhunske kvalitete (proizvođači kao što su Oshadhi, Pranarom)

Smanjuju upale, jačaju imunitet

Kihanje, oči koje suze, neprestano brisanje nosa, glavobolje, neke su od najčešćih "čari" sezonskih alergija. Kada se svemu tome pridoda uobičajeni proljetni umor, to može biti prilično teško razdoblje. Na sreću, simptome je moguće olakšati i na prirodan način, eteričnim uljima. Ona, osim što djeluju protiv upalnog procesa koji je u podlozi alergijske reakcije, jačaju imunološki sustav te pomažu organizmu da nadvlada hiperosjetljivost.

Neka eterična ulja, uz to što olakšavaju respiratorne probleme izazvane alergijom, pospješuju lučenje znoja i urina, pomažući da se iz organizma što prije uklone toksini. Kao najučinkovitiju pomoć protiv alergija stručnjaci, među njima i američki dr. Axe, preporučuju eterična ulja paprene metvice, bosiljka, eukaliptusa, čajevca i limuna. 

Eterično ulje paprene metvice – potiče iskašljavanje, a osim u slučajevima alergije, pomaže i protiv prehlade, kašlja, sinusitisa, astme i bronhitisa. Pospješuje izbacivanje sluzi i umanjivanje upale, glavni uzrok alergijskih reakcija. Katkad je i samo inhaliranje ovim uljem dovoljno da odmah nestane začepljenost sinusa te bolovi u grlu.

KAKO GA UPOTRIJEBITI: U difuzor nakapajte 5 kapi eteričnog ulja paprene metvice protiv začepljenosti sinusa i bolova u grlu. To će usto pomoći da se opuste nazalni mišići, omogućujući organizmu da se očisti od mukusa i alergena kao što je pelud. Za umanjivanje upale dr. Axe preporučuje da jednom dnevno (ali ne dulje od mjesec dana, kada morate napraviti dva tjedna stanke) uzmete 1 do 2 kapi čistog eteričnog ulja paprene metvice: možete ga dodati u čašu vode, šalicu čaja ili smoothie. To se eterično ulje može nanijeti i na prsa, stražnji dio vrata i sljepoočice; prije toga pomiješajte ga sa žlicom kokosova ili jojobina ulja. 

Eterično ulje bosiljka – ublažava reakciju organizma na alergene, upalu, bolove i osjećaj umora te pomaže u borbi protiv bakterija i virusa. Dokazana je njegova antimikrobna učinkovitost; ubija bakterije, gljivice i plijesni koji mogu uzrokovati astmu i naškoditi respiratornom sustavu.

KAKO GA UPOTRIJEBITI: Protiv upale i za reguliranje pretjerane reakcije imunološkog sustava na alergen kap eteričnog ulja bosiljka dodajte u preljev za salatu, juhu ili neko drugo jelo. Za potporu respiratornom sustavu 2-3 kapi tog eteričnog ulja pomiješajte s jednakom količinom kokosova ulja te nanesite na prsa, stražnji dio vrata i sljepoočice. 

Eterično ulje eukaliptusa – otvara pluća i sinuse, čime potiče cirkulaciju i umanjuje simptome alergija. Umanjuje i upalu, a djeluje i kao analgetik te ekspektorans, olakšavajući čišćenje organizma od toksina i štetnih mikroorganizama koji uzrokuju alergije.

KAKO GA UPOTRIJEBITI: Za rješavanje respiratornih problema uzrokovanih alergijama u difuzor nakapajte 5 kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili ga, malo razrijeđenog s nekim baznim uljem, nanesite na prsa i sljepoočice. Protiv začepljenog nosa, dr. Axe preporučuje inhaliranje: u zdjelu ulijte kipuću vodu te u nju nakapajte eterično ulje (1-2 kapi po šalici vode). Nagnite se nad zdjelu, glavu prekrijte ručnikom te duboko dišite 5 do 10 minuta. 

Eterično ulje čajevca – eliminira bakterije, plijesni i gljivice, djeluje antiseptički i protuupalno. Može se nanijeti izravno na kožu. U kućanstvu se upotrebljava za čišćenje, dezinfekciju i uklanjanje alergena.

KAKO GA UPOTRIJEBITI: Protiv osipa 2-3 kapi eteričnog ulja nakapa se na komadić vate te nježno nanese. Iako se može nanijeti nerazrijeđeno, ako je koža osjetljiva, bolje ga je pomiješati s baznim uljem kao što je kokosovo ili jojobino. Da se pospješi uklanjanje toksina, a time ublaže i iritacije na koži uzrokovane njima, 3-4 kapi eteričnog ulja čajevca razrijedite s nešto baznog ulja te time namažite kožu na mjestu gdje se nalazi jetra. Za uporabu u kućanstvu, 10-ak kapi nakapajte u vodu za pranje. Snažno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju kućanstva dobit ćete ako u bočicu s raspršivačem ulijete oko pola litre vode i malo alkoholnog octa te dodate 20 kapi eteričnog ulja čajevca i 40 kapi eteričnog ulja limuna. 

Eterično ulje limuna – sprječava razmnažanje bakterija te jača imunološki sustav, pokazale su studije. Nakapano u difuzer ili aromalampicu, može eliminirati bakterije i alergene iz zraka. Usto, dodavanjem 1 do 2 kapi u vodu uravnotežuje se pH-vrijednost, stimulira jetra i uklanjanje toksina kao i stvaranje bijelih krvnih stanica, od ključne važnosti za imunološki sustav. Ovo se eterično ulje može upotrebljavati i za čišćenje u kućanstvu, za dezinfekciju površina i uklanjanje alergena i onečišćivača iz zraka.

KAKO GA UPOTRIJEBITI: Dodajte 1 do 2 kapi u čašu vode i popijte (i u ovom slučaju vrijedi da je nakon mjesec dana svakodnevnog uzimanja potrebno napraviti dva tjedna stanke). Za uporabu u kućanstvu, dodajte ga u sredstvo za pranje rublja, a 10-ak kapi nakapajte u vodu za pranje kuhinjskih površina i podova. Da biste dobili učinkovito sredstvo kojim možete poprskati namještaj, posteljinu, zavjese i sagove, vodu s nekoliko kapi eteričnog ulja limuna ulijte u bočicu s raspršivačem. 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci