Mućkanje ulja za bolje oralno zdravlje

Mućkanje ulja u ustima drevni je indijski recept za zdravlje usne šupljine, koji se spominje još u ranom ajurvedskom tekstu Charaka Samhita, za koji se vjeruje da je napisan prije otprilike 1500 godina. Charaka Samhita opisuje mućkanje ulja kao metodu za poboljšanje oralnog zdravlja te zdravlja drugih sistemskih bolesti kao što su glavobolja, migrena, dijabetes i astma

Da je ova metoda dobra za zdravlje usne šupljine potvrđuju sve više i znanstvena istraživanja. Tako je dokazano da ima učinak kao klorheksidin na kronični loš zadah, samo bez nuspojava, da puno pomaže kod upale desni te može izbijeliti zube a zubno mesto učiniti ružičastijim. Također je dokazano da smanjuje broj bakterija streptokoka povezanih s karijesom u plaku i sline kod djece, te da djeluje antibakterijski kroz amulzifikaciju i saponifikaciju.

Mućkanje ulja - lijek za čitav oranizam

Budući da mućkanje ulja pozitivno utječe na sastav bakterija u usnoj šupljini, time što ubija patogene mikroorganizme, logično je da dobro djeluje i na druge slične zdravstvene probleme. Kada su upaljeni zubi ili zubno meso, stanice bakterija i njihove imunogene komponente, kao na primjer lipolisaharidi, lakše ulaze u krv, uzrokujući širenje upale. Mućkanje ulja u ustima zaustvlja upalne procese u ustima u njihovu začetku, a to dovodi do smanjenja širenja toksina na čitavo tijelo.

Kako se mućka ulje u ustima?

Jušnu žlicu hladnoprešanog sezamovog, kokosovog ili suncokretova ulja stavite u usta, na prazan želudac, i mućkajte 15-20 minuta, a potom ispljunite, isperite usta slanom vodom i operite zube.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci