More nas uravnotežuje psihički

Elementi u tragovima prisutni u morskoj vodi imaju veliku važnost za naše psihičko zdravlje...

Već i nakon kraćeg boravka na plaži osjećamo se opušteno i često nam se poboljšava kvaliteta spavanja. Razlozi za to mogu biti mnogobrojni. Šum valova utječe na moždane valove, smiruje nas te poboljšava kvalitetu sna. Također, udisanjem morskog zraka unosimo negativne ione koji su iznimno povoljni za naše zdravlje te potiču naše tijelo da upija više kisika. Zbog tih iona koji utječu na uravnoteženje serotonina („hormona sreće“) možemo osjećati porast energije i budnosti.

Jedno je opsežno istraživanje Sveučilišta Exeter u Engleskoj čak došlo do zaključka kako su ljudi koji žive bliže moru zdraviji te se osjećaju smirenije. Točan se uzrok toga ne zna, ali se pretpostavlja da leži upravo u morskom zraku te zelenijem okolišu.

Elementi u tragovima prisutni u morskoj vodi imaju veliku važnost za naše psihičko zdravlje. Tako je, primjerice, manjak litija povezan s maničnom depresijom i bipolarnim poremećajem, a brom će nam prirodno pomoći opustiti živce. I kad nismo na moru, svakodnevnim uzimanjem pola čajne žličice morske soli u čaši vode smirit ćemo i uravnotežiti um.

Željka Ciganović, magistra joge i savjetnica za prirodnu medicinu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci