Matcha latte – vruć i leden

Umjesto da popijete još jednu kavu, spravite ovaj napitak koji će vam osim osvježenja osigurati i veliku dozu antioksidansa. Matcha prah poseban je mljeveni zeleni čaj koji se koristi u japanskim čajnim ceremonijama, veoma ljekovit za duh i tijelo. Ovisno o temperaturama, odlučite se za vruću ili ledenu varijantu

Za 1 šalicu

250 ml bademova mlijeka

1 do 1½ žličica matcha praha

1 žličica rižinog slada ili drugog tekućeg sladila

 

Bademovo mlijeko jako zagrijte na laganoj vatri; pazite da ne zakipi. U šalicu stavite matchu pa je prelijte žlicom vruće (ne kipuće!) vode i promiješajte kako biste dobili glatku, lagano zapjenjenu pastu. Potom polako ulijte vruće bademovo mlijeko i miješajte da se pasta od matche rastopi, a napitak ostane zapjenjen. Zasladite, a ako želite, možete dodati i prstohvat vanilije u prahu. Za gustu pjenu, dio mlijeka zapjenite posebnom spravicom pa pjenu rasporedite po pripremljenom matcha latteu.

 

Kad su temperature previsoke za uživanje u vrućem napitku, napravite ledeni matcha latte:

2 žličice matcha praha

1,5 dl vode

1-2 žličice prirodnog sladila (rižin slad, nektar od kokosa ili agave, javorov sirup…)

1 dl dobro ohlađenog biljnog mlijeka  

 

Matcha prah dobro razmutite s 1,5 dl vode, zasladite prirodnim sladilom po izboru i ulijte u visoku čašu dopola ispunjenu ledom. Zapjenite jako ohlađeno biljno mlijeko pa ulijte u čašu i odmah poslužite.  

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci