Magnezij - svojstva i simptomi njegova nedostatka u organizmu

Bez magnezija nisu mogući mnogi procesi u našem organizmu - ovaj mineral omogućuje pravilno funkcioniranje mišića, živaca, srca i krvnih žila. No nedostaje li ga, možemo postati depresivni, osjećati slabost i umor pa čak i teže se koncentrirati i pamtiti. Stoga, potražite njegove najbolje izvore i obogatite svoju prehranu

Važan za više od 300 reakcija

"Magnezij sudjeluje u više od 300 različitih enzimskih reakcija u ljudskom organizmu, što govori o njegovoj važnosti. Izravno sudjeluje u stvaranju i prijenosu energije te transportu glukoze u stanice. Potreban je za kontrakciju mišića, prijenos živčanih podražaja, a sudjeluje i u mineralizaciji kostiju. Brojne su još reakcije u organizmu u kojima magnezij nalazi svoju funkciju“, kaže Nenad Bratković, magistar nutricionizma, iz NutriKlinike, nutricionističkog savjetovališta za dijetoterapiju i sportsku prehranu, i dodaje:

„U ljudskom organizmu magnezija ima oko 24 grama, a od toga je oko pola pohranjeno u kostima, u mišićima se nalazi oko 27 posto, 6 – 7 posto u drugim stanicama tijela, dok se izvan stanica nalazi manje od 1 posto magnezija. Upravo zbog toga koncentracija ovog minerala u serumu ne odražava njegovo pravo stanje u organizmu. Naše ga tijelo ne može samo sintetizirati, nego ga je potrebno unositi putem prehrane ili u obliku dodatka prehrani.“

Što sve u tijelu gradi magnezij

Hrana ili dodaci?

Prirodni izvori magnezija su bademi, kakao, kvasac, kikiriki, smeđa riža, grašak, sjemenke, orasi, banane, avokado, zeleno lisnato povrće i integralne žitarice. Magnezij se u dodacima prehrani na tržištu pojavljuje u različitim oblicima te s različitim postotkom elementarnog magnezija. Organski oblici magnezija (Mg-citrat, Mg-aspartat, Mg-fumarat) mnogo se bolje apsorbiraju u organizmu u odnosu na anorganske oblike (Mg-oksid, Mg-hidroksid).

Prirodni izvori magnezija

Veza s bubrezima

„U tankom crijevu apsorbira se oko 50 posto unesenog magnezija, a njegovu apsorpciju pospješuju vitamin D i proteinske namirnice. Bubrezi reguliraju ukupnu koncentraciju magnezija u organizmu, a njegove se rezerve pohranjuju u mišićima“, ističe Nenad Bratković.

Prema mišljenju ovog poznatog nutricionista, preporučeni dnevni unos magnezija za zdravu odraslu ženu je 320 mg, a za zdravog odraslog muškarca 420 mg. „Osobe koje imaju problema s bubrezima ne bi smjele prijeći navedenu dozu, osobito ako nisu pod kontrolom liječnika specijalista. U kombinaciji s vitaminom B6 magnezij se koristi u terapiji predeklampsije i eklampsije u trudnoći, može se koristiti kao lijek za žgaravicu i za snižavanje razine fosfata u bolesnika na dijalizi.

Značajna istraživanja pokazala su da je terapija magnezijem korisna u liječenju bolesti srca i krvnih žila jer pospješuje njihovu protočnost i smanjuje rizik nastanka krvnih ugrušaka. U liječenju bubrežnih kamenaca magnezij se također pokazao uspješnom terapijom.“

hrana magnezij

Što uzrokuje nedostatak i kako se očituje?

Nenad Bratković kaže da je manjak magnezija u ljudskom organizmu relativno česta pojava upravo zbog neprimjerene prehrane ljudi u današnje vrijeme koju karakterizira prevelik unos rafinirane hrane bogate dodanim šećerima i trans–mastima, ispijanje slatkih pića, previše kave i alkohola.

„Nedostatak magnezija često se ne uočava, a popraćen je, u pravilu, i nedostatkom kalcija i kalija. Spomenuti deficit magnezija može nastati i zbog poremećaja probavnog sustava ili kao posljedica hemodijalize, šećerne bolesti, kroničnog alkoholizma, oštećenja bubrega, primjene nekih diuretika te hormonskih i metaboličkih poremećaja.

Deficit magnezija očituje se brojnim simptomima poput depresije, slabosti, tremora mišića, grčeva, poremećaja gutanja, mučnine, povraćanja, razdražljivosti te otežanog pamćenja i koncentracije. Može uzrokovati i pojačano zgrušavanje krvi u već oslabljenim krvnim žilama, bolesti srca i krvnih žila, osteoporozu i druge kronične bolesti“, ističe Bratković.

Magnezij - superheroj pomlađivanja

Ljubav s vitaminom B6

Neka su znanstvena istraživanja pokazala kako magnezij u kombinaciji s kalcijem popravlja čvrstoću kostiju, a neki stručnjaci smatraju da čak može popraviti učinke osteoporoze. Dokazano je da magnezij pomaže u tretmanu migrena, nesanice i simptoma depresije.

Istraživanje provedeno u Medicinskom centru sveučilišta Maryland u Baltimoreu pokazalo je da se pacijentima koji su uzimali magnezij kao dio terapije nakon doživljenog srčanog udara smanjila aritmija srca i poboljšao krvni pritisak. Također, na istom je sveučilištu znanstvenim istraživanjem potvrđeno da uzimanje magnezija u obliku dodataka prehrani može ublažiti tegobe PMS-a, kao što su nesanica, oticanje nogu, nadutost, dobivanje na težini i preosjetljivost grudi, te da se najbolji rezultati postižu ako se magnezij uzima zajedno s vitaminom B6.

Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci