Ljekovite gljive uzimajte samo uz stručni savjet

Premda se ljekovite gljive načelno smatraju neškodljivima, ne preporučuje se koristiti ih na svoju ruku, nego uz nadzor stručnjaka, zajedno s redovnom, propisanom terapijom. Evo i popisa pouzdanih izvora podataka o ljekovitim gljivama

Nova era ljekovitih gljiva

Vodeći hrvatski stručnjak za ljekovite gljive dr. sc. Ivan Jakopović, osnivač tvrtke Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva i član Međunarodnoga znanstvenog komiteta konferencija IMMC upozorava da treba promišljeno birati pripravke s ljekovitim gljivama ako s njima želite postići terapijski učinak.

Naime, različiti preparati dostupni na tržištu nerijetko nisu pravi koncentrati aktivnih tvari (jer je za dobivanje koncentrata potrebna vrlo velika količina gljiva), nego su to osušene gljive samljevene u prah kojim se mogu puniti kapsule. Visokokoncentrirani preparati u pravilu su u tekućem obliku ili u tabletama, a najbolje ih je uzimati prema preporuci stručnjaka jer se doziraju ovisno o medicinskim nalazima i tjelesnoj težini.

Preparati moraju biti proizvedeni od strogo kontroliranih sirovina iz organskoga uzgoja. Dobro je provjeriti ime proizvoda i istraživača na internetskom servisu Google Scholar koji indeksira znanstvene radove. Brojna istraživanja mogu se naći i u bazama Medline i PubMed.

Premda se ljekovite gljive načelno smatraju neškodljivima, ne preporučuje se koristiti ih na svoju ruku, nego uz nadzor stručnjaka, zajedno s redovnom, propisanom terapijom.

Kao pouzdane izvore podataka o ljekovitim gljivama, Ivan Jakopović preporučuje i časopis International Journal od Medicinal Mushrooms na Begellhouse.com, e-knjigu Medicinal Mushrooms: Their therapeutic properties and current medical usage with special emphasis on cancer treatments znanstvenika Richarda Sullivana i suradnika,  te internetske stranice ChristopherHobbs.com, Nih.gov, Cancer.gov, Mskcc.org, Drugs.com. 

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci