Ljekovita svojstva češnjaka

Iznimno koristan i ljekovit, pomaže svima koji imaju problema sa srcem, dišnim putovima, kolesterolom, dijabetesom, krvnim žilama, upalama... Nije dobar jedino onima koji su odlučili živjeti u celibatu, saznajte zašto

Pet okusa

"Bez jednoga okusa", često sam ponavljala dok sam pamtila podatke o češnjaku, učeći njegova svojstva i djelovanje. Češnjak, naime, od šest temeljnih ajurvedskih okusa sadrži čak pet (slatko, slano, gorko, ljuto i trpko) i nedostaje mu samo okus kiselosti. Već sam takav spoj govori o moćnome spektru biljke koju inače pamtimo najviše po mirisnim senzacijama.

Izbjegavanjem češnjaka u prehrani, kako oko sebe ne bi širio neugodne mirisne signale, čovjek je prilično zaboravio na njegovo temeljno svojstvo očuvanja zdravlja, o čemu ajurveda govori i piše, piše i govori od postanka, strpljivo čekajući da tamo neke 1858. Louis Pasteur, poznat javnosti po procesu pasterizacije mlijeka, dokaže njegova ljekovita svojstva. Iako je Pasteur dokazao kako češnjak ima nepobitna protuupalna svojstva i dan-danas je predmetom ispitivanja jer sadrži gotovo dvije stotine mahom neistraženih kemijskih sastojaka. Ali zaboravimo dokaze, kemiju i istraživanja. Okrenimo se iskustvu starome tisućama godinama, ljudima koji su češnjak koristili i liječnicima koji su prepoznavali njegovu ljekovitost.

Srce, pluća, mišići i koža

Češnjak je pomlađivač ili ajurvedskim rječnikom rasajana, a koristan je u liječenju širokog raspona poremećaja i bolesti. Po spektru je satmikaran, što bi značilo da djeluje na cijeli organizam. Češnjak je bogat vitaminima i mineralima, sadrži sumpor, a kada gledamo njegovu ulogu na organe, prvo ga povezujemo sa srcem, plućima, mišićima i kožom.

Kada na prvom mjestu navodim srce, tada želim izdvojiti da je češnjak prirodna zaštita od srčanih bolesti te kako je dokazano njegovo pozitivno djelovanje na začepljene krvne žile. Češnjak dokazano podiže imunitet te smanjuje razinu kolesterola u krvi. Koristi se u liječenju astme, bronhitisa, dijabetesa, edema, upale uha, prehlade i gripe te kroničnog kašlja, tuberkuloze... Obuzdava množenje i rast virusa, bakterija i gljivica, što ga izravno povezuje sa suzbijanjem infekcija kože. Čisti toksine, a uz njega se vežu i studije o antikancerogenom djelovanju.

Kako ga uzimati?

Brojni su načini na koje možete uzimati češnjak, u obliku ulja, kapi, praha, paste, tableta... no to ne savjetujem činiti bez konzultacija. Stoga zdravim osobama preporučujem u prehranu uvrstiti češnjak – režanj, dva dnevno bila bi doza korisna za zdravlje.

Kontraindikacije

  • češnjak u većim količinama povećava pitta doshu te osobe pitta konstitucije ili s poremećajem pitte, trebaju umjereno uzimati češnjak, savjetovati se sa stručnom osobom ili ga posve izbaciti iz prehrane
  • trudnoća
  • gastritis
  • u istodobnoj primjeni s antikoagulantima
  • u većim količinama može poremetiti rad probavnog trakta, osobito kod osoba osjetljiva želuca ili s pojačanom želučanom kiselinom

Napomena

Želim istaknuti kako neki izvori sugeriraju izbacivanje češnjaka iz prehrane i definiraju ga kao gunu tamas. Naime, prema Vedama, postoje tri gune tj. kvalitete. Guna satva označava ljubav, čistoću, uravnoteženost, suosjećanje, guna rajas aktivnost, ekstorvertiranost, agresivnost, a guna tamas 'niske strasti', neodgovornost, tupost.
Takav stav prihvatljiv je i razumljiv samo ako gledamo sljedeći aspekt – naime, češnjak je i afrodizijak. Ta njegova funkcija podizanja libida nepovoljna je za osobe koje se posvećuju isključivo duhovnom radu, celibatu i čistoći u posvećivanju. Iz tog je kuta gledanja razumljiv stav o izbacivanju češnjaka iz prehrane jer on ometa duhovni rad i ne donosi mir.

Senka Kušer Mijić, ajurvedska savjetnica

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci