Kurkuma - zlatni lijek i za pse

Kurkuma je svoje moćno djelovanje dokazala i u zaštiti zdravlja pasa

Zlatna pasta

Brojne su zdravstvene koristi vezane uz kurkumu, među ostalim ona je moćan antioksidans, djeluje protiv upale koja je u podlozi brojnih bolesti, štiti jetru od toksina i jača njenu sposobnost metaboliziranja masnoća i uklanjanja otpadnih tvari iz organizma, korisna je u prevenciji raka, a upotrebljava se i u liječenju osoba oboljelih od te teške bolesti kao i depresije.

Ustanovljeno je i da pomaže kod alergija i probavnih tegoba te snažno djeluje protiv parazita. Zbog toga je australski veterinar dr. Doug English odlučio iskušati njen utjecaj na zdravlje pasa – i rezultati su bili sjajni. Psima je davao tzv. zlatnu pastu, za koju je osmislio ovaj recept:

½ šalice mljevene kurkume (obavezno iz organskog uzgoja kako bi sadržavala maksimalnu količinu kurkumina)

1 – 1½ šalica vode (najbolje filtrirane)

1½ žličica svježe mljevenoga crnog papra

60 ml (4 žlice) kokosova ulja (hladno prešanog, organskog).

U manjem loncu pomiješajte mljevenu kurkumu i 1 šalicu vode; po potrebi postupno dolijte još vode. Miješajući zagrijavajte na srednje jakoj vatri 7 do 10 minuta dok ne dobijete gustu pastu (ako je pasta vodenasta, dodajte još malo kurkume pa zagrijavajte još nekoliko minuta). U dobivenu gustu pastu umiješajte svježe mljeven papar i ulje te dobro promiješajte. Pastu ostavite da se ohladi pa je prebacite u staklenku s poklopcem i čuvajte u hladnjaku. Najbolje je da je upotrijebite u iduća dva tjedna.

Zlatnu pastu možete dodati izravno u hranu psa; prije toga je pomiješajte s malo vode ili kefira. Počnite s ¼ do ½ žličice, ovisno o veličini psa. Količinu dalje možete postupno povećavati, do otprilike žlice za veće pasmine pasa. Budući da se kurkuma brzo izlučuje iz organizma, najbolje je psu dati manje količine zlatne paste nekoliko puta na dan. Imajte na umu da kurkuma ima snažnu sposobnost vezanja (zbog toga se upotrebljava i protiv dijareje), stoga kada psu dajete zlatnu pastu, morate mu osigurati i mnogo vode.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci