Kurkuma - lijek širokog spektra

Znanstvenici su ispitivanjima na miševima dokazali da kurkuma zaustavlja metastaze na plućima kod karcinoma dojke te da može pomoći u proizvodnji taksola, kemoterapeutskoga lijeka za karcinom dojke koji bi bio djelotvorniji, a manje toksičan

Kurkumin, aktivna tvar kurkume, olakšava uklanjanje toksina iz jetara, što znači učinkovitije oslobađanje tijela od lošega LDL kolesterola. Osobe koje imaju višak kilograma zacijelo imaju problema sa zglobovima, a u nekih se možda već razvio artritis. Zajedno s omega-3 esencijalnim kiselinama taj je začin odlična pomoć u liječenju artritisa zbog svojeg protuupalnog djelovanja. Izvješća Svjetske zdravstvene organizacije potvrđuju da su, u odnosu na zapadne zemlje, u Indiji (gdje se kurkuma često upotrebljava) rjeđe bolesti srca, upalna stanja, artritis i karcinom, osobito debeloga crijeva.

Aktivna tvar kurkumin pokazala se učinkovita u zaustavljanju multilpe skleroze, čira na želucu, Alzheimerove bolesti, mnogih problema s probavnim sustavom, kao i kod sindroma karpalnog tunela. Jednostavno rečeno, čini se da taj superzačin vrlo učinkovito tjera štetne tvari iz tijela.

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci