Kurkuma - čarobni prah u borbi protiv raka

Kurkuma je začin s čudesnim djelovanjem na zdravlje, čak i kad je riječ o veoma teškim bolestima. Proučite njena svojstva i isprobajte naš recept

U engleskom govornom području kurkuma je poznata kao turmeric, a u našem je nazivu odmah istaknuta najdjelatnija komponenta ove iznimne biljke - kurkumin. Upravo njemu kurkuma zahvaljuje slavu koju je stekla u zemljama Dalekog istoka, budući da je prirodni antiseptik i baktericid te zbog toga cijenjena u dezinfekciji posjekotina i opeklina. Kurkuma je i predmet suvremenih istraživanja koja redom potvrđuju njenu učinkovitost u prevenciji raznih vrsta karcinoma.

Iznimna biljka

Tako je otkriveno da, kombinirana s cvjetačom, prevenira rak prostate i zaustavlja rast kancerogenih stanica, prevenira karcinom dojke i melanom, smanjuje rizik od leukemije u dječoj dobi te je prirodni čistač jetre. Može spriječiti i usporiti napredovanje Alzheimera jer odstranjuje plak nataložen u mozgu, sprečava metastaziranje mnogih karcinoma, čak i kad je u pitanju karcinom gušterače te je snažno protuupalno sredstvo jednako učinkovito kao farmaceutski pripravci samo bez nuspojava. Samim tim, izvrstan je saveznik kod upalnih procesa poput artritisa i reumatidnog artritisa.

Dokazno je da usporava napredovanje multiple skleroze, pomaže razgradnju masti i odličan je saveznik u mršavljenju, ali i u borbi protiv psorijaze i ostalih patogenih promjena na koži. Još od davnina korištena je u kineskoj medicini kao sredstvo za ublažavanje bolova i borbu protiv depresije.  

Da je doista riječ o iznimnoj biljci kurkuma pokazuje i osebujnom nijansom žute boje. U kulinarstvu se može upotrijebiti da "odglumi" žumanjak. No treba pripaziti da se ne pretjera jer umjesto žute možete dobiti čudnu nijansu zelenkaste koja ne djeluje ni najmanje privlačno. Osim toga, kurkuma je neizostavan dio curryja pa se u njenim dobrobitima može uživati i kroz curry. 

Voćna kašica za razvedravanje

za 1 osobu:

1 veća mandarina
1 mala jabuka
1-2 datulje
½ žličice chia sjemenki (nije obavezno)
prstohvat kurkume  

Sve sastojke staviti u blender i izraditi glatku smjesu. Poslužiti kao kremasti desert ili umjesto obroka.  

Marijana Pontoni

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci