Konoplja kao lijek

Sjemenke i ulje konoplje imaju idealan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina, protuupalno djelovanje, vitamine i minerale...

Sjemenke i ulje konoplje Cannabis sative L., za razliku od podvrsta Cannabis indice i Cannabis sative, imaju neznatan udio psihoaktivne tvari THC. Kao hrana, upotrebljavaju se više od 2000 godina. Zbog ukusnog orašastog okusa sjemenke konoplje najbolje je jesti sirove, kao grickalicu, uz jogurt ili omiljene žitarice, a ulje kao dodatak salati jer se grijanjem gubi njegova nutritivna vrijednost.

Dobrobiti
Danas se konoplja upotrebljava u izradi više od 20.000 industrijskih proizvoda. Ne čudi stoga što u njezinu latinskom nazivu stoji riječ korisna (sativa). Slično je i kada je upotrebljavamo u prehrani. Ono što ulje i sjemenke čini posebnim je idealan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina za naš organizam. Zbog protuupalnog djelovanja njezina se konzumacija preporučuje ljudima koji boluju od artritisa, neurodermatitisa i autoimunih poremećaja. Bogata je vitaminima A i E, mineralima i klorofilom.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci