Kana - biljka zaštite i ljepote

Kana, danas najpoznatija kao biljni pigment za bojenje kose, čudotvorna je biljka koja svojim ljekovitim i zaštitnim svojstvima tisućama godina savršeno služi čovjeku...

Kana raste u tropskim i suptropskim krajevima, na rubovima pustinja gdje na visokim temperaturama doseže svoj najveći potencijal te razvija lawsoniju – pigment koji ima svojstvo vezivanja na keratin u kosi te je tako boji.

Osim što boji kosu, zanimljiva su rashlađujuća i njegujuća svojstva kane, pogotovo za vrijeme vrućina i snažnog djelovanja sunca. Ona sprečava prodiranje vanjskih štetnih faktora kao što su UV zračenja kojima je kosa naročito izložena u ljetnim mjesecima, te je estetski lijepo, ali i sigurno sredstvo za bojenje kose u vrijeme izlaganja suncu.

Na područjima gdje autohtono raste, stanovništvo je od pamtivijeka koristi zbog njenog svojstva hlađenja organizma te nanošenjem kanine paste na dlanove i stopala olakšavaju podnošenje velikih vrućina. Iz tog načina primjene razvila se i drevna umjetnost oslikavanja kanom, izvornog naziva mehndi, koja ima puno veće značenje od estetske svrhe.

Više na www.facebook.com/ZakladnicanaraveHrvatska
i www.facebook.com/Kanabodyart

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci