Iscjeljujuća moć soli

Otkrijte zašto tretmani na bazi morske vode imaju izuzetnu regenerativnu moć

Mrtvo more

Jedno od najslanijih jezera na našem planetu – koje se nalazi između Izraela i Jordana, a poznato je kao Mrtvo more – jedinstveno je prirodno lječilište zbog obilja minerala te je čak devet puta slanije od oceana. Ljudi iz cijeloga svijeta, pa tako i iz Hrvatske, dolaze u izraelske klinike na revitalizirajuće kozmetičke tretmane ili terapiju kožnih bolesti jer je Mrtvo more melem za seboreju, psorijazu i vitiligo.

„Ljekovit učinak pripisuje se prvenstveno magneziju koji je među najzastupljenijim mineralima u Mrtvome moru. Magnezijeve soli smanjuju gubitak vode u koži, osnažuju je i djeluju protuupalno“, kaže dermatologinja dr. Maja Kovačević iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Premda su ostala mora znatno manje slana, i njihov je učinak vrlo snažan jer općenito se morska voda odlikuje time da su u njoj esencijalni elementi (poput, primjerice, magnezija, natrija, klorida, kalcija, kalija i sulfata) potpuno rastopljeni u obliku farmakološki aktivnih soli ili iona, pa lakše prodiru u stanice, smatra dr. Kovačević.

Stoga i u našim talasoterapijskim lječilištima (među najistaknutijima su Opatija, Lošinj i Crikvenica) kupke, hidromasaže, oblozi i drugi tretmani na bazi morske vode imaju izuzetnu regenerativnu moć.

Cvijet soli za posebne doživljaje

Baš kao što u industriji parfema postoji prestižna niche kategorija mirisnih remek-djela, kad je o proizvodnji soli riječ, to je – cvijet soli. Za razliku od obične soli koja se taloži na dnu morskih bazena, cvijet soli stvara se na površini u obliku tankih listića koji podsjećaju na cvjetne latice.

Ručno se ubire ujutro i navečer kad nema vjetra, nježno i oprezno da bi se očuvala njegova delikatna pahuljasta tekstura. Cvijet soli cijenjen je kao delikatesa za posebne gurmanske doživljaje. Osim što na jedinstven način aromatizira jela, izuzetno je bogat mineralima – sadrži ih čak osamdesetak – a zbog vrhunske kvalitete njihova je iskoristivost u organizmu optimalna.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci