Intervju dr. Malte Hozzel: Aromaterapija djeluje na podsvjesna područja mozga gdje počinje stvarno iscjeljenje

Ono što je Coco Chanel u svijetu parfema to je dr. Malte Hozzel u svijetu eteričnih ulja. Osnivač tvrtke Ayus, poznate po svojoj liniji eteričnih ulja Oshadhi, i jedan od najvećih aromaterapeuta 21. stoljeća za Sensu govori o razvoju aromaterapije, njenoj djelotvornosti te području djelovanja i snazi prirode u liječenju i tretiranju niza bolesti

Dr. Malte Hozzel

Dr. Malte Hozzel

Doktor Malte Hozzel rođen je u Njemačkoj 1944. godine, a doktorat iz književnosti i lingvistike stekao je na Sveučilištu u Heidelbergu 1979. godine. Danas je dr. Hozzel međunarodno priznat autor i predavač koji drži tečajeve i predaje na brojnim simpozijima širom svijeta na temu aromaterapije, joge i meditacije.

Tijekom godina je sa suprugom Véronique osnovao brojne retreat akademije i centre za meditaciju u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji, a zajedno su, također, objavili i napisali brojne članke i knjige o kolektivnoj transformaciji modernoga društva. Dr. Hozzel s posebnom predanošću radi na širenju i podizanju svijesti te je orijentiran na razumijevanje holističke aromaterapije koja je njegov životni poziv.

Dr. Hozzel, što je za vas aromaterapija?
Aromaterapija je moderna verzija biljne medicine, u njenoj najkoncentriranijoj formi. Ona koristi moćnu energiju i biokemiju brojnih medicinskih biljaka iz cijelog svijeta. Ako su biljke, pomoću eteričnih ulja, u mogućnosti obraniti se od parazita, gljivica, bakterija i virusa te mogu komunicirati međusobno, privući oprašivače, zaštititi se od previsoke i preniske temperature te se energizirati, bilo bi čudno da mi, ljudska bića, ne koristimo ovaj dragocjeni dar biljnog carstva za svoje vlastito blagostanje. U aromaterapiji se upotrebljavaju eterična ulja, kao i bazna ulja svih vrsta, iz raznih tradicija svijeta, koja su nam danas dostupna u malim bočicama. Slobodno možemo reći da su nam prvi put u povijesti na raspolaganju tradicionalna medicinska blaga svijeta u našim vlastitim, tzv. kućnim apotekama. Zahvaljujući tome, na razne smo načine u mogućnosti preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje i postati čuvari osobnog blagostanja

Aromaterapija je obilježila Vaš cijeli život. Kako je ta ljubav počela, što je probudilo inicijalnu iskru u Vama?
Ta ljubavna priča počela je 1972. godine, a pokrenula ju je moja supruga koja je doma donijela bočicu lavandinog eteričnog ulja, kupljenu u trgovini organske hrane u sjevernoj Francuskoj. Tada smo vodili TM (joga i meditacija) tečajeve, što omogućava da vrlo brzo postanete jako senzibilni na ljepotu na svim nivoima. Jednostavno nismo mogli vjerovati da nešto može mirisati tako potpuno, poput Prirode same. I tako, jednom započeto, naše aromatično putovanje ni do danas nije završilo.

aromaterapija

Što je poveznica između aromaterapije i drugih sustava tradicionalne medicine?
Principi prirodnog liječenja i znanje o ljekovitom bilju stari su koliko i čovječanstvo – kao što drevni ajurvedski tekst Charaka Samhita opisuje – prenosili su ga mudraci, šamani, jogiji i rišiji ranijih civilizacija tijekom dugog vremenskog razdoblja, sve dok mi nismo postali spremni da te principe reintegriramo u svoje moderne, ali na Prirodi utemeljene terapije liječenja.

Aromaterapija – iako moderna u sadašnjem obliku – definitivno je dio tradicionalne medicine. Velik broj medicinskog bilja sadrži eterična ulja i sigurno se ne bi koristilo tijekom stoljeća da ne čuva posebnu aromatičnu medicinsku poruku u sebi. Možemo li uopće zamisliti ružmarin, kadulju, lavandu, miru, tamjan i sandal bez njihovih iscjeljujućih mirisa?

Od vremena Kleopatre do Ibn Sine, od Gattefosséa i Jeana Valneta do Vas i drugih današnjih aromaterapeuta, aromaterapija je prošla dug put. Vaša univerzalnost i sposobnost da integrirate pristupe i prikupljeno znanje različitih škola u funkcionalnu cjelinu međunarodno je priznata. Kako gledate na ove različite tradicije i njihov doprinos znanosti i umjetnosti aromaterapije?
Najveća zasluga zasigurno pripada René-Mauriceu Gattefosséseu koji je početkom 20. stoljeća sustavno proučavao učinke eteričnih ulja, čemu je posvetio i cijeli svoj život, ne samo da bi razumio biofizikalne i kemijske aspekte njihovih spojeva u službi medicinskih tretmana, nego se odvažio upustiti i u ono što bismo danas mogli nazvati psihoaromaterapija.

Dr. Jean Valnet je zatim, kao što je poznato, učinio upotrebu eteričnih ulja još praktičnijom za vrijeme francusko-vijetnamskog rata. Ako želimo govoriti o školama, rekao bih da sve piju vodu iz istog izvora – samo načini na koji piju mogu biti različiti.
Recimo, francuska škola, kao najstarija (moderna) škola, više je terapeutska, govori puno o oralnom unosu eteričnih ulja. Mnogi od tih znanstvenika uspoređivali su u svojim radovima korisnost eubiotskog pristupa medicinskoj aromaterapiji nasuprot alopatskom pristupu. Ukazali su na kompleksno djelovanje aromatičnih molekula na mikroorganizme, okruženje i imunosni sustav nasuprot izrazito ograničenim antibakterijskim osobinama kemijskih terapija s brojnim neželjenim nuspojavama.

Na to su se nadovezali Nijemci svojim jakim olfaktoterapijskim pristupom: sve ide kroz nos, dom mora mirisati odlično, aromalampa je tema.

Englezi svojim terapijskim pristupom, pomoću aromamasaže, ističu kako treba biti oprezan pri oralnom uzimanju i da ne treba vjerovati Francuzima. Oni žele ‘voziti sigurnom cestom’ i ne žele slušati Hipokrata koji kaže: ‘Sve je otrovno i ništa nije otrovno – stvar je u doziranju.’

No, bez obzira na školu, sve je na kraju stvar odabira pojedinca, njegove obuke, znanja i osobnih iskustava. To su sve elementi obogaćivanja sudionika u dugoj vožnji kroz rastuću zbirku aromaterapije.

aromaterapija

U suradnji s dr. Rosie Geelvink te s blagoslovom i uz vodstvo duhovnog učitelja Maharishija Mahesha Yogija dali ste važan doprinos Maharishi aromaterapiji. Prvi put u povijesti aromaterapije susreli su se Istok i Zapad. Možete li s nama podijeliti neka od svojih sjećanja na ovo povijesno stapanje dviju naizgled vrlo različitih tradicija?
Imali smo nevjerojatnu mogućnost sudjelovati u razvoju filozofije i znanja aromaterapije pod vodstvom tako velikog mudraca kao što je Maharishi. Zanimljivo je da sam uvijek želio istraživati putove spiritualnosti, dok je Maharishi bio mnogo više zainteresiran za znanstvene i praktične aspekte aromaterapije. Često sam bio više ‘istočni’, a on više ‘zapadni’, ali tako to i mora biti. Holistička aromaterapija upravo i jest susret Istoka i Zapada, kako bi se moglo uzeti najbolje od oba tradicionalna pristupa i omogućiti da jedno obogati drugo.

Bio sam iznenađen koliko duboko Maharishi ulazi u određene aspekte o kojima nikad prije nisam razmišljao. Na primjer, Maharishi mi je nekoliko puta ukazao na to da prilikom upotrebe radije treba dati prednost pojedinačnim eteričnim uljima nego da se ta ulja miješaju u sinergije... Mnogo godina poslije otkrili smo da energetska mjerenja, npr. AT GO elektrofotoničkog sustava dr. Georgesa Vieilledenta (mnogo napredniji način Kirlian fotografije) pokazuju da je energetsko polje aure oko kapi pojedinačnog ulja mnogo jače nego oko kapi sinergijski pomiješanih eteričnih ulja.

Uzmemo li u obzir praktičnu primjenu aromaterapije, na koje tegobe aromaterapija ima najdjelotvorniji učinak?
To ovisi o problemu s kojim se suočavamo. Virusna infekcija, kao što je, na primjer, gripa, zahtijeva specifičnu, često oralnu aplikaciju fenolnih eteričnih ulja kojima poput laserske zrake gađamo uljeza (bolest). Origano, primorski vrisak, klinčić i timijan (kemotip timol – jarmasti timijan) u tom su slučaju dobar odabir. Kada je riječ o problemima s energijom, nesanicom, iscrpljenosti i depresijom, preporučio bih da se naglasak stavi na masažu, pri čemu nam na raspolaganju stoji širok izbor odgovarajućih eteričnih ulja, razrijeđenih u prikladnim baznim uljima. Sve ovisi o tome traju li tegobe dugo, srednje dugo ili su se pojavile nedavno.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci