Imate povišen šećer u krvi? Ova slatka namirnica bi ga mogla spustiti

Cimet ima dugu povijest kao začin i kao lijek, a u antičko doba, bio je toliko cijenjen da se smatrao dragocjenijim od zlata. Njegovu vrijednost potvrđuju i nova znanstvena istraživanja...

Predijabetes je stanje u kojem su razine šećera u krvi više od normalnih, ali nedovoljno visoke da bi se dijagnosticirao dijabetes tipa 2. U novom istraživanju objavljenom u znanstvenom magazinu Journal of Endocrine Society istraživači su istraživali učinak dodataka cimeta na ljude s predijabetesom.

Ispitanici su dobivali ili kapsulu od 500 mg cimeta ili placebo tri puta dnevno tijekom 12 tjedana. Rezultati su pokazali da su dodaci cimeta snizili abnormalne razine glukoze natašte i poboljšali tjelesni odgovor na jelo obroka s ugljikohidratima, dva obilježja predijabetesa. Cimet se dobro podnosio i nije bio povezan sa nuspojavama ili neželjenim učincima.

Zaključak je bio da cimet pomaže u kontroli šećera u krvi kod osoba s predijabetesom, a s obzirom na njegovu sigurnost vrijedi ga isprobati ako spadate u tu kategoriju.

 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci