Hrana kao lijek: brokulom protiv raka

Znanstvenici sa sveučilišta Ohio State University otkrili su da brokula i cvjetača mogu zaustaviti širenje kancerogenih stanica...

Naime, to povrće u tijelu potiče stvaranje određene supstance, I3C (Indol-3-karbinol) koja blokira širenje stanica raka. Ova je studija objavljena u časopisu Cancer Prevention Research, gdje piše kako je ovo istraživanje bilo ponajprije fokusirano na stanice raka dojke, no visoka je vjerojatnost, tvrde znanstvenici, da ova supstanca može suzbiti i ostale vrste kancerogenih stanica, kao i prevenirati neke druge bolesti, poput Alzheimerove bolesti.

U polovice oboljelih od raka dojke, osobito kod onih kod kojih je bolest već napredovala, uočene su neobično visoke vrijednosti Cdc25A. To je naziv za molekulu koja je nužna u tijelu za svako dijeljenje i množenje stanice. Nažalost, ova molekula sudjeluje i u dijeljenju i množenju kancerogenih stanica.

Ako u tijelu ima dovoljno I3C, on će uništiti višak ovih molekula čime će onemogućiti kancerogenim stanicama da se dalje množe i rastu.  

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci