Holistička kućna ljekarna – sve što nam je potrebno za jačanje imuniteta

Nutricionist i fitoaromaterapeut Goran Smirčić savjetuje kojim ljekovitim biljkama i začinima obogatiti prehranu da bismo pomogli tijelu da se lakše bori s virusima i infekcijama.

U pandemiji virusa COVID-19, ponovno smo se sjetili jačanja imuniteta, onog jedinog borca protiv infekcija u našem tijelu. Uz pomoć prehrane i ljekovitih biljaka imunitet možemo pojačati i napraviti ga trenutno efikasnijim, ističe riječki nutricionist i fitoaromaterapeut Goran Smirčić naglašavajući da nas boostanje imuniteta neće zaštititi od infekcija i virusa, ali će pomoći tijelu da se s njima bolje i lakše bori.

Ehinaceja (Echinacea ssp.).

Vrijednost ove biljke, koju su protiv bolesti koristili još i drevni južnoamerički Indijanci, leži u derivatima kavene kiseline, malo poznatim alkilamidima i polisaharidima, koji pojačavaju fagocitozu tj. podižu broj leukocita u krvi, a ujedno djeluju protuupalno.

Ehinaceja se koristi kao imunostimulans brzog ali kratkog djelovanja. Najbolje ju je uzimati češće tijekom dana (ovisno o ekstraktu) i to najviše šest tjedana. U fitoterapiji se prvenstveno koristi za prevenciju i tijekom respiratornih sezonskih oboljenja.

Eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia)

Eterično ulje čajevca je od davnina poznato po svom imunostimulativnom i antimikrobnom djelovanju. Pokazalo se prilično djelotvorno protiv bakterija, gljivica i virusa, no još nismo došli do unificiranog lijeka na njegovoj bazi.

U kliničkoj aromaterapiji, čajevac se koristi transdermalno (kroz mazanje na kožu, više koncentracije eteričnog ulja u baznom brzoupijajućem ulju) i oralno (putem posebnih oleokapsula).

ehinacejaEhinaceja

Alternative čajevcu

Niauli (Melaleuca quinquenervia) je ulje srodno čajevcu, no sasvim različite kemijske strukture. Jedno je od najboljih protuvirusnih ulja, uz ravensaru (Cinnamomum camphora ct cineol) i kajeput (Melaleuca cajuputi).

Klinička aromaterapija koristi ova tri ulja transdermalno (veće koncentracije eteričnih ulja i brzoupijajućim baznim uljima) za mazanje na velike površine tijela (npr. leđa) ili stopala. Uz to, kliničari preporučuju i oleokapsule na bazi tih protuvirusnih ulja s dodatkom ulja čajevca.

Adaptogene biljke

Kod podizanja imuniteta mogu pomoći tzv. adaptogene biljke kao što su ashwagandha, maca i sibirski ginseng.

Adaptacijom tijela na stres i nepovoljne uvjete djeluju na imunološki kapacitet i njegovo efikasnije djelovanje. Adaptogeni mogu pomoći ljudima koji vode izrazito brz i stresan način života jer je uporaba ekstrakata i prahova izuzetno jednostavna.

ashwagandhaAshwagandha

Ljekoviti začini

Od namirnica koje nepovoljno djeluju na mikrobe su češnjak (Allium sativum) i timijan (Thymus ssp), a od protuupalnih tu su đumbir (Zingiber officinale) i kurkuma (Curcuma longa).

Hrana kao lijek

Da bismo pojednostavili uporabu ljekovitih biljaka, fitonutricionizam nudi njihovu jednostavnu uporabu uz hranu. Evo nekoliko primjera:

• Ako doručkujete, ručate ili večerate, umjesto soka ili vina konzumirajte čaj timijana ili majčine dušice s dodatkom meda i integralne otopine ehinaceje. Time vaša hrana postaje vrjednija i bogatija za vaš imunitet.
• Ako radite smoothie, u njega dodajte prah Ashwagandhe, mace ili sibirskog ginsenga, možete dodati i prah đumbira i/ili kurkume, čime se postiže višestruka korist pripravka. Možete dodati i integralnu otopinu ehinaceje s timijanom.
• Pečena ili kuhana jaja možete začiniti kurkumom i češnjakom u prahu, a salatu možete obogatiti integralnom otopinom češnjaka ili njegovim prahom.

Kombinacija je mnogo, samo kreativnost je vaša granica. Dodavanjem ljekovitih komponenti činite da vaša hrana postane funkcionalna i u službi zdravlja.

Goran Smirčić, nutricionist i fitoaromaterapeut

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci