Eterična ulja za bolje zdravlje žene

Osim što od njih lijepo mirišemo i daju nam osobnu notu, organska eterična ulja mogu snažno pridonijeti našoj hormonskoj ravnoteži i unapređenju ne samo reproduktivnog nego i cjelokupnog zdravlja

Takvo je, primjerice, ulje geranija. Kad ga nanesemo na točke pulsa, kao i na dio između pupka i pubične kosti, ono svojim blagotvornim djelovanjem revitalizira našu žensku energiju, uravnotežuje lučenje hormona, doprinosi otklanjanju simptoma PMS-a i menopauze. Budući da je odličan repelent za komarce, omogućava nam da tijekom vrućih dana opušteno uživamo u večernjim šetnjama i pri tom divno mirišemo.

Eterično ulje geranija nas, također, umiruje, opušta i stvara osjećaj sklada u duši. Otklanja posljedice stresa i nemir u grudima te dovodi emocije u ravnotežu.
Arapski jasmin eterično je ulje čija je osnovna uloga da pročišćuje ženske organe.

Olakšava menstruacijske grčeve, simptome PMS-a i menopauze te doprinosi jačanju kontrakcija i ublažavanju bola tijekom porođaja. Žene koje imaju iskustva s uporabom eteričnih ulja vole ga inhalirati dok čekaju rođenje svoje bebe. Upravo zbog ove osobine ne preporučuje se njegova uporaba tijekom same trudnoće.

Arapski jasmin divno miriše i omogućava nam da se osjećamo lijepo i zavodljivo, pružimo ljubav i dopustimo sebi da istinski budemo voljene. Njegov miris budi sva naša čula i u naše srce vraća nadu i osjećaj harmonije. Duboko opušta i uzdiže.

Eterično ulje koromača jedno je od najboljih za postizanje ravnoteže vata doše, za poboljšanje probave i detoksikaciju. Regulira pražnjenje crijeva i menstruacijski ciklus, olakšava simptome PMS-a i menopauze jer djeluje slično kao estrogen. Umiruje i opušta, potpomaže otklanjanje živčane napetosti, umora i nesanice. Potiče snagu, hrabrost i samopouzdanje.

Eterično ulje ruže, kaže se, liječi i srce i dušu. Korisno ga je udisati kad imate glavobolju, u stresnim situacijama i nakon emocionalnih trauma. Ublažava anksioznost, strah i depresiju, ali i pomaže da oslobodimo iz sebe snažan bijes i ljutnju. Potiče nas da u sebi osnažimo suosjećanje, posvećenost, sreću i ljubav.

Pročitajte i:

Reproduktivno zdravlje žene - odraz cjelokupnog zdravlja

Neravnoteža triju doša u fiziologiji žene

Dr. Gordana Marković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci