Eterična ulja s antibakterijskim svojstvima

Ova se ulja upotrebljavaju u razrijeđenom obliku, a razrijediti ih treba u baznom ulju koje se poslije može koristiti za masažu ili ih dodati vodi za inhalaciju ili namakanje kompresa, a djelovat će i u aroma-lampi

Eterično ulje timijana ili majčine dušice ima baktericidna svojstva. Sprečava razmnožavanje bakterija u i izvan tijela, a pokazalo se iznimno dobrim protiv genitalnih infekcija i infekcija mokraćnih putova.

Eterično ulje čajevca odavno je poznato po svojim antibakterijskim svojstvima i aromaterapeuti ga primjenjuju protiv raznih infekcija – dišnih, genitalnih i kožnih. Više laboratorijskih studija pokazuje da ovo moćno ulje učinkovito djeluje na zlatni stafilokok – bakteriju koja je otporna na mnoge antibiotike. Iako su ovi rezultati obećavajući, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdio adekvatan način primjene i prikladno doziranje. Inače, ovo je ulje jednako učinkovito u tretiranju akni kao i benzoil peroksid – spoj koji se učestalo prepisuje za ovo kožno oboljenje. Čajevac djeluje i protiv gljivičnih infekcija, posebno na noktima. Kod blažih genitalnih upala dobro je nakapati nekoliko kapi ovog ulja na uložak prije spavanja – u roku nekoliko dana upala će se smanjiti.

Eterična ulja ružmarina i bosiljka bila su predmet nekoliko laboratorijskih istraživanja i pokazala su se učinkovitima u suzbijanju različitih sojeva bakterija E. coli. Ružmarin se pokazao učinkovitim i u borbi protiv prekomjerno nabujale kandide.

Eterična ulja origana i kadulje pokazala su se odličnim borcima protiv dišnih infekcija. Može ih se koristiti i za ispiranje usne šupljine.

eterično ulje

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci