Đumbir smanjuje tumor i opušta žile

Zahvaljujući bioaktivnim komponentama gingerolima, shogaolima i zigeronima, đumbir ima protuupalno i jako antioksidacijsko djelovanje, a pokazalo se da snižava i visoki krvni tlak opuštajući krvne žile te tako olakšava protok krvi

Istraživanja su pokazala da je 6–gingerol, odgovoran za okus đumbira, kod miševa prouzročio smanjenje tumora, za razliku od miševa koji ga nisu primili. Kod karcinoma jajnika izazvao je apoptozu – stanje programiranog uništenja tumorskih stanica, kao i autofagiju – stanje kada stanice same sebe probave, odnosno unište.

Novije istraživanje koje su proveli znanstvenici s Institute of Human Nutrition sveučilišta Columbia pokazuje da topli napitak od đumbira djeluje na brzinu trošenja kalorija i produljuje osjećaj sitosti u pretilih muškaraca s rizicima metaboličkog sindroma. Možete od njega praviti čaj, dodavati ga jelima, stavljati u marinade i salate. Trebaju biti oprezne samo osobe koje uzimaju sintetske lijekove za razrjeđivanje krvi jer đumbir može reagirati s medikamentima s obzirom na to da i sam ima sposobnost razrjeđivanja krvi.

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci