Đumbir kao lijek

Već tisućama godina đumbir se na Istoku upotrebljava kao lijek. Pokreće životnu energiju, blagotvorno djeluje na probavu, stimulira imunosni sustav...

Smeđ, korjenast i grbav, đumbir na prvi pogled djeluje prilično neugledno. No taj azijski rizom (gomoljasti korijen) svrstava se među najsvestranije i najljekovitije namirnice na svijetu. Dolazi iz jugoistočne Azije, gdje je tisućama godina bio na cijeni zbog hranjivih i ljekovitih svojstava. Nakon što su ga drevni Rimljani uvezli iz Kine prije gotovo dvije tisuće godina, postao je popularan u mediteranskim zemljama, a nakon srednjeg vijeka njegova se upotreba proširila i na druge europske zemlje.

Aromatičan i ljutkast, đumbir se jednako dobro uklapa u slane i slatke recepte. Već mala količina đumbira dovoljna je da se od njega napravi ljekoviti čaj, a od njega se pripremaju i iscjeljujući oblozi za tijelo koji potiču izlučivanje nakupljene sluzi u organizmu te tako pomažu u borbi protiv alergija i drugih problema dišnog sustava.

Osim toga, đumbir je izvrstan u liječenju probavnih tegoba: istraživanja su pokazala da opušta i smiruje probavni trakt, smanjuje nadutost te pomaže kod mučnina u trudnoći. Uklanja i simptome morske bolesti i bolesti putovanja. Djeluje i protuupalno, pa je veoma koristan za ljude oboljele od reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Ako sve to nije dovoljno, novija istraživanja pokazuju da glavni aktivni sastojak đumbira možda može spriječiti rast stanica raka debelog crijeva te uništiti stanice raka jajnika.

Budući da potiče kretanje ustajale energije, grije organizam i potiče znojenje, đumbir vam može pomoći u jačanju imunosnog sustava, uklanjanju umora i detoksikaciji organizma. Kako biste iskoristiti njegova ljekovita svojstva, jednostavno ga uklopite u svakodnevni jelovnik.

Ivona Lerman

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci