Dobrobiti medvjeđeg luka

Medvjeđi luk, crijemuš, sremuš, divlji luk ili šumski luk – samo su neki od naziva ove neopravdano zapostavljene proljetne biljke za koju nutricionisti kažu da je zdravija i od češnjaka

Stilizirala Magda Dežđek

Stilizirala Magda Dežđek

Pronađite ga na tržnici, a potom u kuhinji eksperimentirajte jer svježi listovi medvjeđeg luka kao začin mogu aromatizirati varivo, meso ili salate, a puninu njegova okusa istražite u krem-juhi ili šumskom pestu genovese (nasjeckajte ga umjesto bosiljka).

Dobrobiti
Treba ga konzumirati svježeg jer sušenjem gubi ljekovitost. Medvjeđi luk poput običnog luka i češnjaka sadržava sumporne spojeve koji su zaslužni za oštar miris, ali i za blagotvorno djelovanje na zdravlje. Sumporni spojevi imaju antifungalna svojstva, pa se upotrebljavaju kao alternativna terapija kod kandide. Ti su spojevi učinkoviti i u snižavanju krvnog tlaka te razine kolesterola u krvi. Studija objavljena u časopisu Pharmacology potvrdila je potencijal sumpornih spojeva u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti. U usporedbi s drugim vrstama iz iste porodice, lišće medvjeđeg luka ima puno veću antioksidativnu vrijednost. 

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci