Dobrobiti medvjeđeg luka

Medvjeđi luk, crijemuš, sremuš, divlji luk ili šumski luk – samo su neki od naziva ove neopravdano zapostavljene proljetne biljke za koju nutricionisti kažu da je zdravija i od češnjaka

Stilizirala Magda Dežđek

Stilizirala Magda Dežđek

Pronađite ga na tržnici, a potom u kuhinji eksperimentirajte jer svježi listovi medvjeđeg luka kao začin mogu aromatizirati varivo, meso ili salate, a puninu njegova okusa istražite u krem-juhi ili šumskom pestu genovese (nasjeckajte ga umjesto bosiljka).

Dobrobiti
Treba ga konzumirati svježeg jer sušenjem gubi ljekovitost. Medvjeđi luk poput običnog luka i češnjaka sadržava sumporne spojeve koji su zaslužni za oštar miris, ali i za blagotvorno djelovanje na zdravlje. Sumporni spojevi imaju antifungalna svojstva, pa se upotrebljavaju kao alternativna terapija kod kandide. Ti su spojevi učinkoviti i u snižavanju krvnog tlaka te razine kolesterola u krvi. Studija objavljena u časopisu Pharmacology potvrdila je potencijal sumpornih spojeva u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti. U usporedbi s drugim vrstama iz iste porodice, lišće medvjeđeg luka ima puno veću antioksidativnu vrijednost. 

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci