Dim lovora liječi tjeskobu i dišne puteve

Volimo okus lovora u jelima, a možemo uživati i u mirisu njegova dima te, istodobno, zdravstvenim koristima koje donosi

Lovor, jedna od najčešće upotrebljavanih začinskih biljaka, od davnina se dodaje u jela kako bi ih ne samo aromatizirala nego i učinila lakše probavljivim. Poznato je i njegovo protuupalno djelovanje te povoljan učinak na dišne putove.

Osim kuhanjem u tekućini na laganoj vatri najmanje jedan sat, njegove se arome mogu otpustiti i paljenjem suhih listova, savjetuje David Wolfe, stručnjak za prirodna sredstva za unapređenje zdravlja i ljepote s više od 20 godina iskustva. Udisanje arome lovora – ne njegova dima izravno! – donosi brojne zdravstvene koristi, tvrdi Wolfe, među ostalim, umanjenje tjeskobe i olakšavanje problema s dišnim putovima.

Umanjenje tjeskobe – prema studiji koju je objavio časopis American Association of Nurse Anesthetists, linalol koji lovor sadrži umanjuje tjeskobu, a potiče društvenu interakciju. U ovom slučaju, navodi Wolfe, djelovanje počinje već nakon 10 minuta udisanja arome dima lovorova lista. Ono je istodobno umirujuće i stimulativno, donoseći opuštanje uz zadržavanje budnosti.

Olakšanje problema s dišnim putovima – lovorovi listovi sadrže mikren i eugenol, tvari snažnoga protuupalnog djelovanja. Udisanjem arome lovorova dima, te tvari ublažavaju upalu u respiratornom sustavu, pa pomažu jednako i kod alergija i kod teške prehlade.

Ističući kako zapaljen pravilno, lovorov list brzo počinje otpuštati korisne tvari, Wolfe opisuje i pravilan način paljenja:

Jedan osušeni lovorov list stavite u pepeljaru. Zapalite ga i na nekoliko minuta izađite iz prostorije. Ako je moguće, za sobom zatvorite vrata kako bi aroma lovora ispunila sobu. Kad se vratite, puhnite da ugasite žar pa duboko udišite miris lovora.

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci