Cimet za regulaciju šećera u krvi

U nekim istraživanjima cimet je pokazao pozitivno djelovanje na normalizaciju glukoze u krvi i kolesterola. Pokazalo se da njegovi polifenoli naše stanice čine osjetljivima na djelovanje inzulina...

U istraživanju objavljenom 2003. u časopisu Diabetes Care osobe s dijabetesom tipa 2 unosile su do šest grama cimeta (gram odgovara količini od pola desertne žlice) tijekom 40 dana. Pakistanski znanstvenici zaključili su da je cimet u tom istraživanju smanjio razinu šećera do 24 posto, a kolesterol oko 18 posto. Njemačko istraživanje iz 2006. (Mung i suradnici), kao i američko iz 2009. (dr. Paul Crawford) također pokazuju pozitivan učinak cimeta na šećer u krvi.

No s druge strane, neka su istraživanja pokazala vrlo malen ili nikakav učinak cimeta na razinu glukoze u krvi, tako da danas postoji podijeljeno znanstveno mišljenje o njegovu terapeutskom učinku. Stoga su potrebna daljnja istraživanja. No cimet je siguran za osobe s dijabetesom. Sigurna je doza 1000 miligrama pripravka na dan, što pridonosi boljoj iskoristivosti inzulina u tijelu, osobito u mišićnom tkivu, te snižavanju LDL kolesterola. Za terapeutsko djelovanje cimeta kod dijabetesa potrebno je više od prstohvata. No ako već uzimate lijekove za dijabetes, posavjetujte se s liječnikom i pozorno pratite vrijednosti šećera u krvi da ne bi nastala hipoglikemija.

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci