Češnjak kao lijek

Češnjak je kao protuupalno sredstvo bio poznat još kod starih Grka, Rimljana i drevnih Egipćana. Upotrebljavali su ga za liječenje rana, umora, upala i tumora...

U oba svjetska rata češnjak je spasio tisuće života spriječivši infekcije rana. Zdrobljenog su ga stavljali na rane. Novija istraživanja pokazuju da sok češnjaka može usporiti rast ili uništiti više od 60 vrsta gljivica te više od 20 vrsta bakterija. Pokazao se odličnim i u smanjivanju kolesterola u krvi te se proučavao zbog svojih antikancerogenih svojstava.

Ulje češnjaka sadržava sumporni spoj pod nazivom alicin koji mu daje antibiotska i antimikrobna svojstva. Kada ga konzumiramo, ulje ulazi u probavni sustav i upija se u krvotok. Izlučuje se putem pluća, odakle dolazi onaj jaki sumporni zadah. No upravo je zato češnjak dobar za upale probavnog sustava i dišnih puteva. Ulje je izvrsno za liječenje upala uha. Dr. McKenna ga već godinama primjenjuje na djeci koja imaju upalu srednjeg uha, i to tako da pomiješa četiri kapi ulja češnjaka (iz kapsule koja se može kupiti u ljekarnama) i četiri kapi maslinova ulja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci