Čarobni eliksir za jačanje imuniteta

Ovaj jednostavan napitak za imunitet od limuna, đumbira, meda i kajenskog papra odličan je za jačanje imunološkog sustava tijekom sezone prehlade i gripe (ili u bilo koje doba godine)

Napitak za jači imunitet od limuna, đumbira i kajenskog papra

Ovo je prekrasna kombinacija sastojaka koji djeluju zajedno za razne zdravstvene beneficije i kao pojačivač imunološkog sustava kada je to najpotrebnije. Može vam pomoći u suzbijanju virusa, pojačati razinu energije i potaknuti metabolizam.

Za razliku od ostalih recepata za sokove, ovaj se napitak pije u malim količinama, u dozama od 60 ml, odnosno jedne čašice za žestoka piće i djeluje gotovo poput čarobnog eliksira za imunitet.

Sastojci:

 • 450 gr korijena đumbira za dobivanje oko 350 ml soka
 • 6 limuna za dobivanje oko 350 ml soka - možda će vam trebati više ili manje, ovisno o veličini
 • 1 žličica meda ili agavinog, odnosno javorovog sirupa
 • 1/8 žličice kajenskog papra

Postupak pripreme:

 1. Započnite ispiranjem i ribanjem korijena đumbira. Ne treba ga oguliti, samo ga izrežite na dovoljno mali komad da može proći kroz sokovnik.
 2. Zatim započnite cijeđenje đumbira.
 3. Nakon što iscijedite đumbir, provjerite količinu soka i u skladu s time iscijedite sok od limuna. Samo ga ogulite i ubacite u sokovnik. Alternativno iscijedite sok kao i obično i izmjerite omjer 1: 1 sa sokom od đumbira.
 4. Pomiješajte đumbir i limunov sok zajedno.
 5. Dodajte kajenski papar i med (ili agavin, odnosno javorov sirup) i dobro promiješajte da se temeljito sjedini.
 6. Po želji odvojite u dijelove veličine čašice za žestoka pića (60 ml) i držite u hladnjaku do tjedan dana. Kajenski papar će se spustiti na dno - zato obavezno protresite posudicu prije pijenja.
 7. Sok također možete zamrznuti u kockice leda i dodati sokovima i smoothiejima po potrebi.

Bilješke:

Napravite veću količinu, kako biste je mogao zamrznuti i otopiti po potrebi. Idealno bi bilo da omjer soka od đumbira i soka od limuna bude 1: 1. Jednostavno prvo provjerite koliko ste dobili soka od đumbira, a zatim dodajte jednaku količinu limunovog soka.

Sok možete čuvati u hladnjaku tjedan dana.

 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci