Budite otporniji na viruse uz pomoć najsavršenije namirnice na svijetu

Ovaj dragocijeni pčelinji eliksir proizvode isključivo mlade pčele i to kao hranu za maticu, pčelinju kraljicu o kojoj ovisi opstanak košnice. Mnogi ga nazivaju eliksirom života - provjerite zašto...

Među najjačim prirodnim “superherojima“ s antivirusnim i antibiotskim (odnosno antibakterijskim) djelovanjem ističe se – matična mliječ. Prozvana je eliksirom života i najsavršenijom namirnicom na svijetu jer sadrži jedinstvenu kombinaciju tvari što jačaju imunitet i vitalnost. Kemijski sastav matične mliječi toliko je složen da ga znanstvenici još nisu u potpunosti razjasnili.

Matična mliječ je izlučevina posebnih žlijezda pčela. Proizvode ju mlade pčele radilice kao hranu za maticu, pčelinju kraljicu o kojoj ovisi opstanak košnice. Matična mliječ vrlo je dragocjena jer se višak koji je moguće uzeti za ljudsku uporabu dobiva vrlo složenim postupkom, a prikuplja se ručno samo tijekom svibnja, lipnja i srpnja. Ova kremasta tvar u izvornom je obliku vrlo osjetljiva i mora se čuvati u posebnim uvjetima.

• Osim što djeluje protuupalno i sprečava razmnožavanje štetnih mikroba, matična mliječ ima energizirajući učinak: pomaže kod umora i iscrpljenosti te jača otpornost na stres, pa se preporučuje za bolje pamćenje i lakše učenje, ali i za bolju tjelesnu kondiciju i izdržljivost.

• U ovom izuzetno moćnom koncentratu nalazi se obilje vitamina A, B, C, D i E, među kojima se ističe posebno visoki udio vitamina B skupine. Sadrži i niz važnih minerala: kalcij, željezo, bakar, magnezij, fosfor, kalij, silicij... Također su u sastavu matične mliječi visokovrijedni prirodni šećeri, lipidi, enzimi...

Kako prepoznati prirodni med: 10 savjeta pčelara

• Matična mliječ jedinstven je izvor aminokiselina. To su temeljni sastojci proteina (bjelančevina) o kojima ovise funkcije tjelesnih stanica. Neke aminokiseline stvaraju se u organizmu, no postoje i one koje organizam ne može sam proizvesti pa se nazivaju esencijalnima, a moraju se unositi hranom. Matična mliječ sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina: histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin.  

• Matična mliječ je prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku. Acetil kolin je neurotransmiter odnosno prijenosnik živčanih impulsa koji je izuzetno važan za rad mišića, srca, želuca, žuči, slezene i drugih organa.

• Samo u matičnoj mliječi postoji jedinstvena 10 HDA, nezasićena masna kiselina s snažnim protuupalnim i protualergijskim djelovanjem. Znanstveno je dokazano da 10 HDA blokira u organizmu pokretače alergija, histamin i IgE imunoglubolin. Neka istraživanja također pokazuju da 10 HDA može spriječiti nastanak i širenje stanica tumora.

 

 

 

 

 

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci