Aromaterapija za tinejdžerske nježne i teške godine

Prolazak kroz goleme promjene u razdoblju adolescencije moguće je olakšati s pomoću aromaterapije – a isti pripravci mogu pomoći i u drugim burnim životnim razdobljima

Teen mješavine

Zahvaljujući svojem širokom spektru djelovanja i primjenjivosti, aromaterapija može pomoći i u jednom od najsloženijih i neizbježnih životnih razdoblja, adolescenciji. Bilo da je riječ o golemim tjelesnim promjenama ili problemima kao što su akne, bilo o uzburkanim emocijama, iritabilnosti, napadajima bijesa, tjeskobi i potištenosti, kao i stresom uzrokovanim problemima sa spavanjem, ali i problemima u komunikaciji zbog zatvaranja u sebe, olakšati ih mogu mirisni pripravci, među ostalim i one koje je "zamiješala" poznata aromaterapeutkinja Françoise Rapp. Budući da većina tih problema nije rijetka i u kasnijem tijeku života, njezine "teen" mješavine mogu pomoći i u ostalim burnim razdobljima. 

Za svaki od ovih pripravaka u bočicu od 30 ml nakapajte određenu mješavinu eteričnih ulja pa ulijte hladnoprešano bazno ulje po izboru.

Za olakšavanje komunikacije

3 kapi eteričnog ulja kadulje

4 kapi eteričnog ulja lavande

2 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice

Za prvu pomoć nekoliko kapi stavite na dlan i duboko udišite. Mješavinom izmasirajte vrat i ramena. Ili 20 kapi nakapajte u toplu kupku pa u njoj ostanite najmanje 15 minuta. Djelotvorna je kada dođe do prekida komunikacije zbog zatvaranja u svoj svijet. Također pomaže da se bolje izraze želje i osjećaji.

 

Za prihvaćanje vlastitog identiteta

4 kapi eteričnog ulja sandalovine

3 kapi eteričnog ulja tamjana

2 kapi eteričnog ulja jasmina

Pripravkom izmasirajte područje srčane čakre i solarnog pleksusa ili 20 kapi dodajte u kupku. Također ga možete duboko udisati s dlana na koji ste stavili nekoliko kapi. Pomaže da se povežu tijelo i duh, a time i stvaranje svijesti o vlastitoj svrsi i identitetu.

 

Protiv potištenosti

3 kapi eteričnog ulja ylang ylanga

4 kapi eteričnog ulja naranče

4 kapi eteričnog ulja grejpa

 

Mješavinom masirajte solarni pleksus, a kao i prethodne, možete je dodati u kupku ili udisati. Osim što uklanja potištenost, pomaže da osoba ima pozitivan stav te bude otvorena za pozitivne prilike.

 

Protiv napadaja panike

2 kapi eteričnog ulja rimske kamilice

1 kap eteričnog ulja ruže otto

Izmasirajte područje srčane čakre i solarnog pleksusa ili pripravak nakapajte u kupku ili na dlan. Osim iznenadnih izljeva panike, ublažit će i osjećaj straha.

 

Protiv problema sa spavanjem

2 kapi eteričnog ulja rimske kamilice

4 kapi eteričnog ulja petit graina

4 kapi eteričnog ulja bosiljka

 Ovom umirujućom mješavinom lagano izmasirajte vrat, ramena i čelo ili je pak nakapajte u vodu za kupanje (20 kapi) ili na dlan te duboko udišite s njega. Uz to što umiruje, ona pomaže da se um oslobodi kovitlaca misli koje bi remetile san.

 

Protiv kožnih problema

3 kapi eteričnog ulja lavande

3 kapi eteričnog ulja geranija

1 kap eteričnog ulja ružmarina

Ovu kombinaciju eteričnih ulja pomiješajte s laganim baznim uljem koje neće začepiti pore, a možete je dodati i u masku od gline. Pripravkom temeljito izmasirajte lice.

 

Za unutarnju snagu i stabilnost

4 kapi eteričnog ulja cedra

3 kapi eteričnog ulja čempresa

3 kapi eteričnog ulja ružmarina

Ovom "uzemljujućom" mješavinom masirajte sakralni dio kralježnice te solarni pleksus. Možete je i udisati s dlana na koji ste stavili nekoliko kapi.

 

Protiv izljeva bijesa

4 kapi eteričnog ulja mažurana

1 kap eteričnog ulja ruže

1 kap eteričnog ulja jasmina

Za umirivanje srca i duše u trenucima bijesa na sebe ili druge masirajte područje srčane čakre i solarnog pleksusa te sakralni dio kralježnice. Bijes možete otpustiti i toplom kupkom (20 kapi) ili udisanjem nekoliko kapi mješavine.

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci