Aromaterapija - lijekovi za zimu

Ojačajte ove zime organizam eteričnim uljima i odagnajte gripu i prehladu na prirodan način

Pridržavajte se uputa

Još u vrijeme starih kultura Egipta, Grčke, Kine, Japana i Indije znalo se da biljke sadržavaju ljekovite tvari pa su se od njih pravila eterična ulja. Dobivala su se na različite načine i njima se mazalo tijelo ili raskuživalo prostorije mirisnim dimom. Ljekovito bilje se i žvakalo te stavljalo na ozlijeđena i bolna mjesta.

U aromaterapiji je vrlo važno pridržavati se uputa o količinama eteričnih ulja, posebno kad je riječ o narušenom zdravlju ili kad se primjenjuju na djeci, starijima i osobama s kroničnim bolestima. Ako je riječ o toj populaciji, savjetujte se sa stručnjakom. Eterična ulja se prije nanošenja miješaju s baznim uljima poput bademovog, jojobinog, sezamovog ili maslinovog, a s vodom se miješaju za aroma lampe, komprese i inhalaciju.

Inhalacija otopine slane vode služi za održavanje higijene i prevenciju oboljenja nosne i usne šupljine pa će vam pomoći i u slučajevima začepljenog nosa, kihanja i kašljanja. Topla slana voda suzbija razmnožavanje bakterija i virusa. Ovaj postupak ne preporučuje se kod bronhitisa i upale pluća zbog prevelike nadraženosti bronha te kod upale sinusa. U tim slučajevima preporučljiva je suha inhalacija. Stoga upotrijebite mirisne svjetiljke ili druga pomagala da biste prostor zasitili eteričnim uljima.

Udisanje, grgljanje, kupka

zimaGrlo preventivno ispirite uljem kajeputa (Malaleuca spp.). Jedna kap kajeputa i sok od pola limuna promiješajte u čaši tople vode pa tom otopinom grgljajte i ispirite grlo, ali nemojte je progutati. Tako pripremljenu otopinu poklopljenu držite u porculanskoj ili staklenoj posudi i kod svakog sljedećeg ispiranja dobro promiješajte porculanskom ili staklenom žličicom, jer će se eterično ulje podići na površinu.

Za kupku se preporučuju samo dvije kapi ulja kajeputa na punu kadu vruće vode, ali samo ako nemate temperaturu. Ako imate izražene proširene vene, vrlo visok tlak ili tegobe sa srcem, napravite komprese s uljem kajeputa. U posudu ulijte mlaku vodu i dodajte kap eteričnog ulja, dobro promiješajte jer ulje ne smije ostati koncentrirano na površini, uronite pamučnu tkaninu u otopinu, iscijedite i privijte na tijelo.

Ulja eukaliptusa (Eucalyptus globulus) i paprene metvice (Mentha piperita) također mogu pomoći. Najjednostavniji i najugodniji način da se zaštitite i olakšate tegobe jest suha inhalacija. Na rupčić nakapajte nekoliko kapi eteričnih ulja i udišite ih. No nikako nemojte maramicom dodirivati nos i lice jer su eterična ulja koncentrati i mogu izazvati alergiju na koži i sluznici ako nisu otopljena u baznim uljima.

Aroma lampa poslužiti će za inhalaciju jer će prostor biti ispunjen ljekovitim supstancijama eteričnih ulja, a ulje možete dodati i u posudice za ovlaživanje zraka koje držite na radijatorima. Možete se i izmasirati, ali samo ako nemate temperaturu, jer tijelo se hladi i otpušta višak topline kroz kožu. Kad nanesete ulje za masažu, onemogućit ćete taj efekt.

Ako nemate temperaturu, u 10 ml baznog ulja, poput suncokretovog, (možete upotrijebiti i bademovo, sezamovo ili ulje za njegu beba), dodajte do 5 kapi odabranog eteričnog ulja ili mješavine eteričnih ulja. Time možete masirati zone na stopalima ili nježno nanijeti na cijelo tijelo.

PRIMJENA ETERIČNIH ULJA

GRIPA: bor, eukaliptus, kadulja, klinčić, metvica, ružmarin, timijan
PREHLADA, KAŠALJ: bor, borovica, cedar, crni papar, čajevac, čempres, eukaliptus, geranij,  limun, metvica
ISKAŠLJAVANJE: eukaliptus, bergamot, mira, sandal, mirta
BRONHITIS: bor, borovica, čajevac, čempres, đumbir, eukaliptus, kadulja, klinčić, limun, sandal, tamjan
UPALA GRLA: crni papar, čempres, eukaliptus, kadulja, limun, metvica, sandal
UPALA SINUSA: bor, bosiljak, čajevac, eukaliptus, kadulja, klinčić, metvica, ružmarin, timijan
IMUNITET: čajevac, klinčić, tamjan
ANTISEPTIČNO DJELOVANJE: bergamot, borovica, cimet, čajevac, eukaliptus, lavanda, ružmarin, sandal
ANTIVIRUSNO DJELOVANJE: eukaliptus, čajevac, lavanda, limun, geranij, papar
ANTIUPALNO DJELOVANJE: eukaliptus, melisa, menta, bergamot, kamilica, ruža, ivanjsko cvijeće
SNIŽAVANJE TEMPERATURE: bergamot, menta, kamilica, eukaliptus, čajevac, melisa

 

Model: Kristina S. (Talia)

Vesna Žarković Wender

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci